Η διπλή απόδραση του Παύλου Βαρδινογιάννη από τους Γερμανούς και τη Χούντα

Ήταν 4 Μαΐου το 1984, όταν η πόλη του Ρεθύμνου, όλη η Κρήτη, όλη η Ελλάδα σοκαρίστηκε από την είδηση του θανάτου του Παύλου Βαρδινογιάννης.

Είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών. Για πολλούς ήταν έκπληξη, για λίγους άλλους όχι, καθώς γνώριζαν πως ο Παύλος Βαρδινογιάννης είχε επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του.

«Καλοχαιρέτα τσι πεζούς, όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις», έλεγε σε όσους τον ρωτούσαν γιατί συνεχίζει στην πολιτική, παρά την βεβαρημένη υγεία του: «Ποτέ σου μην περιφρονείς, τα κάτω σκαλοπάτια, γιατί σ’ αυτά πρωτοπατείς ν’ ανέβεις στα παλάτια».

Τον Παύλο Βαρδινογιάννη τον λέγανε «ανθρωπιστή», «πολιτικό άλλης πάστας». Γεννήθηκε το 1925 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και ήταν το μεγαλύτερο από τα δέκα παιδιά του Γιάννη Βαρδινογιάννη από τον Άγιο Ιωάννη Σφακίων και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη από το Γεράνι Ρεθύμνης.

Η διπλή απόδραση του Παύλου Βαρδινογιάννη από τους Γερμανούς και τη Χούντα

Η απόδραση και η φυγάδευση στην Αίγυπτο

Ο Παύλος Βαρδινογιάννης, κατά τη διάρκεια της κατοχής πολέμησε στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη. Συνελήφθη όμως από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε σε θάνατο, ωστόσο αυτός κατάφερε να δραπετεύσει – με τη βοήθεια της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) και φυγαδεύτηκε στην Αίγυπτο.

Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με την πολιτική, ενώ σε ηλικία μόλις 25 ετών, εντάχθηκε ενεργά στο Κόμμα Φιλελευθέρων και ανέλαβε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου.

Από το 1956 μέχρι το 1967 ο Παύλος Βαρδινογιάννης εκλεγόταν βουλευτής Ρεθύμνου, στις κυβερνήσεις Γεωργίου Παπανδρέου (1963 – 1965) ενώ διετέλεσε υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου και αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Η φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μνημειώδης και έφτασε μάλιστα να τον παντρέψει με τη Λήδα Κατακουζηνού.

Η διπλή απόδραση του Παύλου Βαρδινογιάννη από τους Γερμανούς και τη Χούντα

Η απόδραση με σκάφος στην Τουρκία

Η αντιστασιακή του δράση εντάθηκε και στην περίοδο της Δικτατορίας, με τη Χούντα να διατάζει τη σύλληψή του, ωστόσο εκείνος κατάφερε να διαφύγει στην Τουρκία με σκάφος που του έστειλε ο αδελφός του Νίκος.

Ο Παύλος Βαρδινογιάννης, ήταν αυτός που είχε… προβλέψει το πραξικόπημα. Στις 19 Απριλίου το 1967 είχε αναγγελθεί η προκήρυξη των εκλογών για τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ωστόσο ο Παύλος Βαρδινογιάννης έπρεπε να παραστεί μάρτυρας σε δίκη στο Ρέθυμνο στις 21 Απριλίου. Κανόνισε να συναντηθεί με τον Γέρο της Δημοκρατίας στις 19ης Απριλίου, ενόψει των εκλογών.

«Έχω την πληροφορία για δικτατορία των Στρατηγών. Πληροφορία που ανέφερα τόσο στον Γέρο όσο και στον Ανδρέα, ο οποίος ήτο παρών στην συνάντησή μας. Δεν με πίστεψαν όμως κι η απάντησις του Ανδρέα ήτο: «Έχουμε την βάση με το μέρος μας. Δεν χάνουμε τις εκλογές» κι εγώ του απήντησα: «Την βάση την έχουμε τον στρατό δεν τον ελέγχουμε».

Τελικά η δικτατορία έγινε, αλλά από τους συνταγματάρχες και όχι από τους στρατηγούς, που είχε προβλέψει ο Παύλος Βαρδινογιάννης, ο οποίος στη συνέχεια έχτισε εξαιρετικές σχέσεις με πολλούς ηγέτες του αραβικού κόσμου, από τις συντηρητικές μοναρχίες του Κόλπου μέχρι τη Λιβύη του Καντάφι και για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου.

Η διπλή απόδραση του Παύλου Βαρδινογιάννη από τους Γερμανούς και τη Χούντα

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ