Η κρητικοπούλα που έφτιαξε το νυφικό της από γερμανικό αλεξίπτωτο

Η κρητικοπούλα που έφτιαξε το νυφικό της από γερμανικό αλεξίπτωτο

Το 1941 η Ανδριανή Χαλκιαδάκη που ζούσε στο Ρέθυμνο, έβλεπε έντρομη τους πάνοπλους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές να πέφτουν στην Κρήτη.

Όταν ολοκληρώθηκε η κατάληψη του νησιού, το πατρικό της σπίτι επιτάχθηκε και σύντομα ο αρραβωνιαστικός της οδηγήθηκε μαζί με άλλα κρητικόπουλα στα καταναγκαστικά έργα. Ωστόσο, παρά την εισβολή και τις κακουχίες, η 27χρονη κοπέλα δεν σταμάτησε ούτε στιγμή, να ονειρεύεται τη μέρα που θα στεφανωθεί τον καλό της.

Η κρητικοπούλα που έφτιαξε το νυφικό της από γερμανικό αλεξίπτωτο

H Ανδριανή Χαλκιαδάκη

Στα χέρια της έπεσε ένα γερμανικό αλεξίπτωτο. Αυτή όμως δεν είδε ένα κομμάτι πανί αλλά το ύφασμα για τον γάμο της. Αποφάσισε από αυτό το πανί να ράψει το νυφικό της.

Την τέχνη τη γνώριζε καλά από τη μητέρα της Ειρήνη που έπλεκε εξαιρετικά. Υπομονετικά άρχισε να ξηλώνει προσεκτικά κάθε λευκή, πράσινη και καφέ μεταξένια κλωστή του αλεξίπτωτου, έχοντας πάντα το φόβο μην την ανακαλύψουν. Σε περίπτωση που οι Γερμανοί έβρισκαν στην κατοχή της πολεμικό υλικό, θα κινδύνευε σοβαρά.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1941 οικογένεια, συγγενείς και συγχωριανοί, μαζεύτηκαν στο σπίτι της μεγαλύτερης αδερφής της Αδριανής για να παρακολουθήσουν το γάμο της με τον Δημήτρη Αντωνακάκη. Όταν η νύφη εμφανίστηκε στους καλεσμένους, όλοι θαύμασαν το υπέροχο νυφικό που είχε φτιάξει από ένα αλεξίπτωτο των εισβολέων.

Η κρητικοπούλα που έφτιαξε το νυφικό της από γερμανικό αλεξίπτωτο

Το νυφικό της Ανδριανής Χαλκιαδάκης

Το φόρεμα του γάμου το φύλαξε μέχρι το τέλος της ζωής της. Πριν να πεθάνει τον Μάιο του 2004 σε ηλικία 97 ετών, ήθελε να το δωρίσει ως ενθύμιο στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Πρόσφατα η ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την Αμερικανίδα, φιλέλληνα δημοσιογράφο Mimi Seyferth. Το παρουσίασε μέσα από ένα 4σέλιδο αφιέρωμα στο ευρείας κυκλοφορίας αμερικανικό περιοδικό “PieceWork” με τον τίτλο: «Ένα πλεκτό νυφικό φτιαγμένο από WWII αλεξίπτωτο».

Πηγή: haniotika-nea μέσω mixanitouxronou

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά