Ντοκιμαντέρ: Κρήτες Ολυμπιονίκες (2004)

«Κρήτες Ολυμπιονίκες – Ο αθλητισμός στην αρχαία Κρήτη» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, με στόχο να παρουσιάσει τον αθλητισμό ως βασικό συστατικό του αρχαίου κρητικού πολιτισμού, αλλά και τους Κρήτες που νίκησαν σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Δέκα αιώνες πριν την επίσημη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ολυμπία, δεξάγονται στην Μινωική Κρήτη μια σειρά από αθλητικούς αγώνες σε υψηλό επίπεδο. Ο αθλητισμός είναι βασικό στοιχείο του μινωικού πολιτισμού. Η ταινία ερευνά και αποκαλύπτει την άγνωστη αυτή πλευρά του αρχαίου κρητικού πολιτισμού από τα απώτατα μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. «Η τεχνική είναι μικτή, η ταινία βασίζεται στον ήχο ως ντοκουμένο, στα δραματοποιημένα στοιχεία αλλά και στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών», εξήγησε ο δημιουργός, Λευτέρης Χαρωνίτης, ενώ επισήμανε: «το σημαντικό, για μένα, είναι οτι η ταινία αποκαλύπτει αυτήν την άγνωστη πτυχή του Μινωικού πολιτισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, η ταινία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του στόχου της Νομαρχίας Ηρακλείου να δημιουργήσει μια σειρά ταινιών για την ιστορία του νησιού, ενώ βασικός σκοπός είναι να προβληθεί στα σχολεία.

  Πώς η Ελλάδα κυνηγούσε τον Καζαντζάκη για να μην πάρει το βραβείο Νόμπελ!

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική πρόταση, την οποία κατέθεσε ο σκηνοθέτης-παραγωγός Λευτέρης Χαρωνίτης και η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Η ταινία έχει τη μορφή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, διάρκειας 52 λεπτών και έχειο γυριστεί σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Ο προϋπολογισμός της ήταν 116.962 ευρώ.

Με τον ορισμό του Ηρακλείου ως Ολυμπιακής πόλης, η ταινία έρχεται να αναδείξει τον αθλητισμό της αρχαίας Κρήτης και να προβάλει τον αρχαίο μύθο που θέλει τον Ιδαίο Δάκτυλο Ηρακλή ως θεμελιωτή και ιδρυτή των Αγώνων στην Ολυμπία και τους Κρήτες Ολυμπιονίκες.

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης
Ηθοποιοί: Μαρία Τζομπανάκη , Γρηγόρης Βαλτινός

 

Πολυμέσα

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά