Τα κρητικά στιβάνια “μαγεύουν” τους τουρίστες της Κρήτης

Τα κρητικά στιβάνια “μαγεύουν” τους τουρίστες της Κρήτης

Δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα κρητικά μαχαίρια ή τα μαντίλια, δεν τα αγοράζουν τόσο όσο τα ντόπια αγροτικά προϊόντα, ωστόσο τα “ στιβάνια” το χαρακτηριστικό υπόδημα των Κρητικών κερδίζει μια θέση στην καρδιά ξένων επισκεπτών των Χανίων!

Στην “Σκρύδλωφ”, στην οδό που έδωσαν το όνομα “Στιβανάδικα”, παλιοί τεχνίτες συνεχίζουν να κατασκευάζουν στο χέρι στιβάνια κάθε είδους, κυρίως για τους ντόπιους χορευτές αλλά όχι μόνο καθώς είναι πολλοί οι ξένοι από διάφορα μέρη του κόσμου που έρχονται στα Χανιά και θέλουν ως ανάμνηση ένα ζευγάρι στιβάνια.

«Τα παίρνουν αναμνηστικά, αλλά τα φοράνε κιόλας. Γιατί όχι, αφού είναι άριστο παπούτσι», μας εξηγεί ο κ. Λευτέρης Πυρπινάκης που μαζί με τον Α. Τσαφαράκη είναι οι παλιότεροι τσαγκάρηδες του δρόμου που φτιάχνουν ακόμα στο χέρι στιβάνια και όχι μόνο.

«Έχω πουλήσει σε Αμερικάνους από την Καλιφόρνια αλλά και ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Μια Γερμανίδα πήρε 3 ζευγάρια! Τι τα κάνει; Τι να σου πω! Της αρέσει να τα φοράει. Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω και τον Γιαπωνέζο! Εμφανίζεται λοιπόν μια μέρα στο μαγαζί μου ένας Γιαπωνέζος με μια φωτογραφία μου μπροστά στο μαγαζί που φαίνονταν τα στιβάνια. Την είχε δημοσιεύσει κάποιο ιαπωνικό περιοδικό, δεν ξέρω ούτε πότε την είχαν βγάλει, ούτε ποιος! Μου τη δείχνει λοιπόν ο Γιαπωνέζος και μου λέει “θέλω να μου φτιάξεις και εμένα τέτοια. Ήλθα στα Χανιά για να πάρω στιβάνια”! Έμεινε εδώ όσες μέρες μου χρειάστηκε να του φτιάξω ένα ζευγάρι λευκά, κάτασπρα στιβάνια, γιατί τα ήθελε και άσπρα!», θυμάται ο κ. Πυρπινάκης.

Τα Στιβανάδικα στα Χανιά

Τα Στιβανάδικα στα Χανιά

Το στιβάνι έχει τον δικό του τρόπο κατασκευής που δεν είναι και εύκολος. Ο τεχνίτης μας δείχνει πως γίνεται το κόψιμο του δέρματος-«το καλύτερο είναι από μοσχάρι» τονίζει- πώς παίρνει τα μέτρα για να φτιάξει ό,τι θέλει ο πελάτης, στη συνέχεια η δουλειά πάει στην “κορδελιάστρα” που θα το ράψει και μετά πάλι ο τσαγκάρης να βάλει το τακούνι και τη σόλα, να το βάψει στο χέρι, να βάλει τα απαραίτητα διακοσμητικά, να του δώσει την κατάλληλη φόρμα με το “γαμπάλι” το ξύλο που θα κρατήσει το στιβάνι ανοιχτό μέχρι να μπει εκεί το ανθρώπινο πόδι.

  10 απίθανες μυστικές παραλίες της Κρήτης

«Αν ήταν εύκολο πράγμα, τι νομίζεις; Δεν θα το έφτιαχναν οι Κινέζοι που κάνουν τα πάντα; Αλλά αυτό δεν το μπορούν», καταλήγει ο κ. Πυρπινάκης.

Τα στιβάνια αποτελούσαν για χρόνια το παραδοσιακό υπόδημα του Κρητικού, αφού το θεωρούσαν κατάλληλο για τις αγροτικές εργασίες διότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα σκισίματα, στις πέτρες και στις ανάγκες της δουλειάς στην ύπαιθρο. Τα τελευταία χρόνια φοριούνται κυρίως από μεγάλους ανθρώπους και χρησιμοποιούνται από τους χορευτικούς Ομίλους και Συλλόγους ως απαραίτητο συνοδευτικό της παραδοσιακής φορεσιάς.
[haniotika-nea]

 

Διαβάστε και αυτά:

Κρήτη & Κρητικοί - Crete & Cretans Κρήτη & Κρητικοί - Crete & Cretans

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Θα σε ενδιαφέρουν και αυτά

σχόλια