Γαύδος: Το απόμακρο και γοητευτικό νησί της Κρήτης μέσα από 29 υπέροχες φωτογραφίες

Γαύδος: Το απόμακρο και γοητευτικό νησί της Κρήτης μέσα από 29 υπέροχες φωτογραφίες

Το νοτιότερο Ελληνικό και ταυτόχρονα Ευρωπαϊκό όριο, η Γαύδος, έχει μια δική του μοναδική ομορφιά στην οποία συμβάλλει και το γεγονός ότι τόσο απομονωμένο.

Το νησί ανήκει στο νομό Χανίων και έχει ελάχιστους κατοίκους. Ηρεμία, χαλάρωση, ατέλειωτες παραλίες και ρυθμοί που σε κάνουν να ξεχνάς το χρόνο είναι αυτά που θα βρει κανείς στο νησί. Οι τουριστικές υποδομές βέβαια είναι υποτυπώδεις αλλά σίγουρα αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα δει κανείς μπροστά σε τόση ομορφιά. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν είναι κατασκηνωτές. Γι’ αυτό το λόγο η Γαύδος έχει φανατικούς θαυμαστές πάνε στο νησί κάθε χρόνο.

Η Γαύδος είναι το ονειρεμένο νησί όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας τον υποδέχτηκε η Καλυψώ, το αραξοβόλι των ταξιδιωτών, των εμπόρων της Αφρικής και των πειρατών, ο τόπος μέθεξης χιλιάδων αναχωρητών του καλοκαιριού. Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, 32 ναυτικά μίλια μακριά από την Παλιόχωρα, 22 από τη Χώρα Σφακίων και 170 από το Τομπρούκ της Λιβύης. Είναι μικρό νησί, μόλις 30 τεραγωνικά χιλιόμετρα, με τριγωνικό σχήμα, με μέγιστο μήκος 10 χιλιόμετρα και πλάτος 5. Οι παραλίες Καραβέ, Κόρφος, Λακκούδι, Τρυπητή, Μπο, Φετιφέ, Σαρακίνικο, Αγιάννης, Λαυρακάς, Πύργος και Ποταμός είναι μερικές από τις χάντρες των μαργαριταρένιων ακτών του νησιού.

  Η ωραιότερη «άγνωστη» παραλία της Κρήτης που.. κοντράρει τον Παράδεισο!

Στην περιοχή Καραβέ βρίσκεται το λιμάνι του νησιού ενώ αν βρεθείτε στη Γαύδο θα δείτε ακόμη πέντε οικισμούς: το Καστρί, το Σαρακήνικο, με τη βασική τουριστική υποδομή του νησιού, δωμάτια και ταβέρνες, τον Αϊ-Γιάννη, την Άμπελο και τα Βατσιανά που είναι και το νοτιότερο κατοικημένο χωριό της Ευρώπης με πληθυσμό 31 κατοίκων.

Η μικροσκοπική Γαύδος λούζεται από τον ήλιο του Λιβυκού πελάγους, διαθέτοντας ομορφιές που, για να τις ανακαλύψεις, πρέπει να την περπατήσεις. Η ατμόσφαιρα του νησιού είναι μοναδική και δημιουργεί έναν μύθο σε συνδυασμό με τις αμμώδεις παραλίες, την ξανθιά, ολόχρυση άμμο, τους αιωνόβιους κέδρους και τα καθάρια, γαλαζοπράσινα μοναδικά νερά. Πίσω από την αμμουδιά των παραλιών, φουντώνουν σπάνιοι αβόρανοι, πεύκα, ρείκια και θρούμπια, όλα τους προστατευμένα με την σφραγίδα του Natura 2000.

  Καρχαρίας βγήκε σε παραλία των Χανίων (video)

Μαζί με τη γειτονική Γαυδοπούλα, το όμορφο νησί της Γαύδου αποτελεί σταθμό μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και καταφύγιο για τα απειλούμενα είδη της μεσογειακής φώκιας και της χελώνας Caretta caretta. Σίγουρα αποτελεί έναν ιδιαίτερο, αντισυμβατικό προορισμό που δεν είναι εύκολο να συνηθίσει και να απολαύσει ο κάθε επισκέπτης αλλά αν του αρέσει την πρώτη φορά, θα γίνει σίγουρα φανατικός και θα πηγαίνει κάθε χρόνο.

Οι εξωτικές παραλίες του νησιού είναι επίσης ένα επιπλέον πλεονέκτημα του νησιού ενώ το καλό με τη Γαύδο είναι φυσικά το κλίμα της, που είναι ζεστό το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Αυτό μάλιστα την καθιστά ιδανικό προορισμό για το μήνα Σεπτέμβριο.

Μη λησμονήσετε να επισκεφθείτε την παραλία της Τρυπητής, που βρίσκεται 7 χλμ νότια της Καραβέ, στο νοτιότερο σημείο της Γαύδου και της Ευρώπης. Στο ανατολικό της κομμάτι έχει άμμο, ενώ στο δυτικό, ως τη «μύτη» της Γαύδου έχει μεγάλες πέτρες και βότσαλα. Το τοπίο στη νοτιότερη παραλία της Ευρώπης είναι υπέροχο με σήμα κατατεθέν τις τρεις μεγάλες φυσικές καμάρες, τις Καμαρέλλες, που σχηματίζονται στη γωνία του νησιού δηλαδή στο ανατολικό τέρμα της παραλίας (από αυτές τις «τρύπες» παίρνει το όνομα της η παραλία). Πάνω από τις Καμαρέλλες υπάρχει μια τεράστια καρέκλα, στη οποία μπορείτε να σκαρφαλώσετε και να αγναντέψετε το απέραντο Λιβυκό Πέλαγος.

  Μαντινάδα: Εξέχασα το σέλφι στικ...

Ο μόνος τρόπος για να φτάσετε στην Γαύδο είναι με πλοίο. Τα πλοία για Γαύδο αναχωρούν από δύο διαφορετικά λιμάνια: της Παλαιόχωρας και των Σφακίων (επίσης γνωστή ως “Χώρα Σφακίων”). Το ταξίδι μεταξύ Παλαιόχωρας και Γαύδου διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά ενώ το ταξίδι μεταξύ Σφακίων και Γαύδου διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά.


Φωτογραφίες


Πολυμέσα

Video 1

Video 2

Που βρίσκεται

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα