Δωρεάν ebook – Αθιβολές του Μανώλη Παπαδάκη

Χίλια μάτια ΄χει ο λογισμός, μερού, νυχτού, βιγλίζουν
Χίλια η καρδιά και πιότερα, κι ουδέ ποτέ σφαλίζουν
(Ερωτόκριτος Β. Κορνάρου)

Ποταμός από κάθε λογής συναισθήματα, κατακλύζουν τις σκέψεις και τα όνειρά μας κι άλλα τόσα προαιώνια ερωτηματικά – πότε, πώς, από πού, γιατί μας βασανίζουν νύχτα και μέρα. Ποιος μπορεί άραγε να δώσει μια πειστική απάντηση; Είναι χωρίς αμφιβολία οι ακούραστοι και αφανείς μελετητές που με μοναδικό όπλο την γραφίδα, ανεξάντλητη υπομονή και πολύ μεράκι, ανασκαλεύουν ασταμάτητα όχι μόνο για να βρουν αλλά και να ζωντανέψουν τις ρίζες μας. Είναι εκείνοι που προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του, να διασώσουν τους αστείρευτους λαϊκούς μας θησαυρούς – τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.
Ένα μικρό λιθαράκι για αυτό το σκοπό, θα αποπειραθώ να προσθέσω και εγώ με τη σειρά μου σήμερα.

Το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα

Βιογραφικό

Ο Μανώλης Παπαδάκης γεννήθηκε στην Τουρλωτή Σητείας το 1923. Στην διάρκεια της εχθρικής κατοχής 1940–1944, προσέφερε τις υπηρεσίες του, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες του, ως μέλος της αντιστασιακής ομάδας Πατριωτική Οργάνωση Σητείας (Π.Ο.Σ.) και αργότερα εντάχτηκε στο ένοπλο τμήμα της (Σ.Σ.Σ.) Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Σητείας το 1942 και το 1945 κατατάχτηκε στο Σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής. Υπηρέτησε σε όλα τα κλιμάκια με εξαιρετική επιτυχία και αποστρατεύτηκε το 1975.

Σήμερα φέρει το βαθμό του υποστράτηγου ε.α. και διαμένει στη Σητεία.

Μετά την αποδέσμευση από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη συλλογή στοιχείων που έχουν σχέση με την ιστορία, τη λαογραφία, την ηθογραφία, την παράδοση του τόπου μας και όχι μόνο.
Οι εργασίες αυτές δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε περιοδικά, εφημερίδες, διάφορα έντυπα και κυρίως στα εξής: εφημερίδα ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ (φύλλο της 14-11-1963), εφημερίδα ΣΗΤΕΙΑ (φύλλα 2-4-1992 και 4-6-1992), περιοδικό ΕΝ ΣΗΤΕΙΑ (τεύχος Αυγούστου 1993), εφημερίδες ΑΝΑΤΟΛΗ, ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, ΤΟΥΡΛΩΤΙΑΝΑ ΝΕΑ κ.α.

Επίσης έχει εκδώσει το βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ – ΣΗΤΕΙΑ 1939 – 1945 (πόλεμος – κατοχή – αντίσταση – απελευθέρωση), αυτοέκδοση, Αθήνα 2005

Πηγή: 24grammata.com

Κατεβάστε το βιβλίο

Διαβάστε το βιβλίο online

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ