Πώς ήταν τα Χανιά τη δεκαετία του 1960!

Πώς ήταν τα Χανιά τη δεκαετία του 1960!

Φωτογραφίες από τα Χανιά στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όπως τα αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό, ο διάσημος φωτογράφος Γουόλτερ Λάσαλι.

Δημοτική Αγορά, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και άλλες περιοχές, στο κέντρο της πόλης, πριν από εξήντα, σχεδόν, χρόνια.

Ο Γουόλτερ Λάσαλι βρέθηκε στα Χανιά ως συντελεστής (υπεύθυνος φωτογραφίας) της ταινίας «Zorba the Greek» (Αλέξης Ζορμπάς), που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του ήταν εξαιρετικό, με αποτέλεσμα το 1964 να τιμηθεί με Όσκαρ για τη φωτογραφία της ταινίας, την οποία, ως γνωστόν, σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς και Ειρήνη Παππά.

Ο Λάσαλι εργάσθηκε σε βρετανικές και διεθνείς παραγωγές για 50 χρόνια, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’40 δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε πολλά περιοδικά, για την τέχνη του κινηματογράφου.

  Oι 2 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας για το 2018 βρίσκονται στα Χανιά

Διηύθυνε ένα πλήθος από ντοκιμαντέρ και μικρές σειρές, ενώ έχει δουλέψει πολλές φορές και στην Ελλάδα για Έλληνες δημιουργούς. Συνολικά, έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από πενήντα κινηματογραφικές ταινίες και εκατό ντοκιμαντέρ.

Ο Λάσαλι γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1926 στο Βερολίνο. Από το 1939 ζούσε μόνιμα στη Βρετανία μέχρι και το 1990, οπότε έπαψε να εργάζεται. Τότε έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και άρχισε να ζει μόνιμα στον Σταυρό Ακρωτηρίου, στον τόπο, δηλαδή, που γυρίστηκε η βραβευμένη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, όπου και έμενε μέχρι και το θάνατό του, το 2017.

agora2

hania1

hania3

hania4

hania6

hania7

hania8

hania10

hania11

hania14

[efimeridaki]

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά