Οι 10 ωραιότερες παραλίες στην Κρήτη

της Ηρώς Κουνάδη

Είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Ή τουλάχιστον να την ξεκινήσει, γιατί οι ωραιότερες παραλίες της Κρήτης είναι σαφώς περισσότερες από δέκα. Κάνουμε, λοιπόν, εμείς την αρχή, και περιμένουμε τις δικές σας αγαπημένες παραλίες, για να συγκεντρώσουμε τις top-20 (ή και τις top-50, γιατί όχι;) παραλίες της Κρήτης.

Ελαφονήσι

Στα νότια του Νομού Χανίων, 78 χιλιόμετρα από τα Χανιά

elafonisi

Η εξωτικότερη των εξωτικών παραλιών της Κρήτης έχει νερά τόσο γαλάζια που μοιάζουν ψεύτικα –κι η ροζ άμμος στην οποία καταλήγουν το κάνει ακόμα πιο δύσκολο να πιστέψεις ότι το τοπίο μπροστά στα μάτια σου είναι αληθινό. Βέβαια, οι κακές γλώσσες θα σας πουν ότι τα νερά είναι τόσο ρηχά και τόσο ζεστά που δεν ενδείκνυνται για κολύμπι, και ότι η πολυκοσμία τον Αύγουστο κάνει τις ξαπλώστρες να απλώνονται και μέσα στο νερό –και δεν θα έχουν εντελώς άδικο. Οι λάτρεις των εξωτικών τοπίων και της απομόνωσης περπατούν μέσα στο νερό, μέχρι το εξίσου υπέροχο νησάκι απέναντι, με τους λευκούς αμμόλοφους και το σωστό βάθος των νερών.

Φαλάσαρνα

Στον Νομό Χανίων, 17 χιλιόμετρα από τον Κίσσαμο

falasarna

Υπέροχη, απαλή σαν πούδρα άμμος. Φανταστικά γαλαζοπράσινα νερά. Επιβλητικό τοπίο που δημιουργείται από τα βουνά που την αγκαλιάζουν. Και τεράστια έκταση, για να μπορείς να προσποιηθείς ότι δεν βλέπεις τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες που την πνίγουν. Τίποτα δεν είναι τέλειο σε αυτήν τη ζωή.

Πρέβελη

Στα νότια του νομού Ρεθύμνου, 40 περίπου χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

preveli

Στο τέλος του καταπράσινου Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, κρυμμένη πίσω από ένα υπέροχο φοινικόδασος –μικρότερο μεν, λιγότερο τουριστικό δε από εκείνο του Βάι– η πιο ξακουστή παραλία του Ρεθύμνου έχει κρυστάλλινα ανοιχτογάλαζα νερά, χρυσαφένια άμμο και τρεχούμενα νερά που έρχονται από το φαράγγι για να καταλήξουν στην θάλασσα.

Τριόπετρα

Στα νότια του νομού Ρεθύμνου, 50 περίπου χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο

triopetra

Κρυστάλλινα νερά, απαλή άμμος και ένα ξακουστό ηλιοβασίλεμα που βάφει πορτοκαλί και κόκκινα τα νερά του Λιβυκού είναι τα δυνατά χαρτιά της. Η παραλία της Τριόπετρας έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες (τόσες ώστε να μην χαλάνε το τοπίο, και να αφήνουν χώρο ελεύθερο για όσους δεν τις συμπαθούν) και ένα ωραίο ταβερνάκι για την περίπτωση που πεινάσετε, καθότι οι ώρες ως το ηλιοβασίλεμα είναι πολλές.

Αγιοφάραγγο

Στα νότια του νομού Ηρακλείου, πολύ κοντά στα Μάταλα

agiofaraggo

Μακριά από τους πάντες και τα πάντα, στο τέλος ενός επιβλητικού φαραγγιού που θα χρειαστείτε περί τη μιάμιση ώρα για να το διασχίσετε, η παραλία του Αγιοφάραγγου είναι βοτσαλωτή, με κρυστάλλινα νερά και χωρίς καμία απολύτως «οργάνωση». Αν δεν είστε ιδιαίτερα αθλητικοί τύποι, μπορείτε να έρθετε εδώ και με καραβάκι από τους Καλούς Λιμένες, το κοντινότερο χωριό στην παραλία, τον Κόκκινο Πύργο (2 χιλιόμετρα από το Τυμπάκι) ή την Αγία Γαλήνη.

Άγιος Παύλος

Στα νότια του Νομού Ρεθύμνου, 50 χιλιόμετρα από την Αγία Γαλήνη

agios-pavlos

Οι μεγαλύτεροι πιθανότατα αμμόλοφοι που έχετε δει ποτέ (το ύψος τους αγγίζει τα 30 μέτρα!) καταλήγουν απαλά σε μια αμμουδιά, η οποία με τη σειρά της καταλήγει στα κρυστάλλινα νερά του λιβυκού πελάγους. Ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα και οι ομπρελοξαπλώστρες που λάμπουν διά της απουσίας τους συμπληρώνουν την ήδη τέλεια εικόνα.

Κεδρόδασος

Στον Νομό Χανίων, σχεδόν δίπλα στο Ελαφονήσι

kedrodasos

Ένα υπέροχο δάσος κέδρων κορνιζάρει την σχεδόν λευκή αμμουδιά της, που καταλήγει σε παγωμένα, κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Μυστηριωδώς, έχει καταφέρει να γλιτώσει από το τουριστικό hype του γειτονικού Ελαφονησίου, κι αυτό –προφανώς– της χαρίζει μερικούς έξτρα πόντους στην κλίμακά μας.

Μπάλος

Στον Νομό Χανίων, 58 χιλιόμετρα από τα Χανιά

mpalos

Η παραλία που κοσμεί περισσότερες αφίσες του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού από κάθε άλλη έχει λευκή και ροζ άμμο, γαλαζοπράσινα (εξαιρετικά ρηχά) νερά και μια λιμνοθάλασσα εντελώς εξωτική. Εδώ θα φτάσετε με καραβάκι από τον Κίσσαμο, αν δεν θέλετε να οδηγήσετε τον σχετικά δύσβατο δρόμο, και εν συνεχεία να περπατήσετε το μονοπάτι.

Σεϊτάν Λιμάνια

Στον Νομό Χανίων, 20 χιλιόμετρα από τα Χανιά

seitan-limania

Μπορεί να ακούσετε να την αποκαλούν και παραλία «Του Στεφάνου»: Είναι μια τοσοδούλα αμμουδερή παραλία, στο τέλος μιας στενής λωρίδας τιρκουάζ θάλασσας που ελίσσεται ανάμεσα σε λευκά απότομα βράχια.

Κολοκύθα

Στον Νομό Λασιθίου, 16 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο

kolokytha

Διάφανα, σμαραγδένια νερά, σχεδόν λευκή άμμος και φυσική σκιά από αρμυρίκια συνθέτουν αυτόν τον μικρό απομονωμένο παράδεισο που χρειάζεται κάμποσο περπάτημα για να τον προσεγγίσετε –αλλά όλα τα ωραία δεν απαιτούν λιγάκι κόπο;

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ