Ο χορός γύρω από το φέρετρο του Μερτζανομανώλη στ’Ανώγεια, κάνοντας πραγματικότητα την παραγγελιά του.

Η παραγγελιά που είχε αφήσει στα παιδιά του για τον τελευταίο του χορό την ημέρα της κηδειάς του έγινε πραγματικότητα, στην κηδεία του Μανώλη Σταυρακάκη ή Μερτζανομανώλη, στις 13 Ιουνίου 2014. Σπουδαίος χορευτής ο ίδιος αφησε την παρακαταθήκη τόσο στα Ανώγεια όσο και στα παιδιά και τα εγγόνια του και τα Ανώγεια τον αποχαιρέτησαν μ’έναν Ανωγειανό πηδηχτό χορό εκεί… δίπλα στο φέρετρο του.

Συγκλόνισαν οι λόγοι μετά την νεκρώσιμη ακολουθία που με λίγα λόγια προσπάθησαν να περιγράψουν το μεγαλείο και λίγη από την λάμψη του μεγάλου μερακλή. Μίλησε αρχικά ο Γιώργος Βιτώρος , ο Σπύρος Καλλέργης και ο Γιώργης Βρέντζος ή Κάτης και στη συνέχεια ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης εκφώνησε το κείμενο του αρχισυντάκτη της ΑνωΓης Γιάννη Φασουλά.

Ο Μανώλης Σταυρακάκης ή Μερτζανομανώλης

Ο Μανώλης Σταυρακάκης ή Μερτζανομανώλης

Οι στιγμές στο κοιμητήριο λίγο πριν η Ανωγειανή γη δεχτεί το άξιο τέκνο της πραγματικά συγκλόνισαν. Τα παιδιά του Μερτζανομανώλη χόρεψαν γύρω από το φέρετρο του ,τον Ανωγειανό πηδηχτό, χωρίς τους ήχους της λύρας. “Σήμερα είναι η γιορτή του πένθους” όπως εύστοχα τόνισε ο κ. Βιτώρος.
  Στην Κρήτη το μεγαλύτερο υποβρύχιο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο

Ο Μανώλης Σταυρακάκης, έφυγε όπως του άρμοζε με ένα ολόκληρο χωριό πάνω από την τελευταία του κατοικία και ένα διάσπαρτο βουβό θρήνο, για μια ολόκληρη εποχή που φεύγει οριστικά μαζί του.

Ο χορός κράτησε λίγο και δεν υπήρχε μουσική. Οι Ανωγειανές λύρες σιώπησαν, τον λόγο είχαν τα σώματα.

Χορευτές ήταν οι γιοι του Δημήτρης και Γιάννης Σταυρακάκης (ιδιοκτήτες του Κρητικού κέντρου διασκέδαση “Κρητικό Κονάκι” στην Αθήνα), ο εγγονός του Μανώλης Σταυρακάκης, ο Δημήτρης Μαυρόκωστας και ο Μηνάς Πασπαράκης.

H ιδέα ήταν του Λουδοβίκου των Ανωγείων (Γιώργης Δραμουντάνης) και έγινε δεκτή από την οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο αποχαιρετισμός από τον Γιαλάφτη

Έκλεισε ο κύκλος τση ζωής και φεύγεις για τον Άδη
μα ο χορός σου ζωντανός, ξόμπλι χωρίς ψεγάδι.

Ο Μερτζανομανώλης υπήρξε επιτήδειος και πολύ εκφραστικός χορευτής γνωστός σ’ όλη την Κρήτη.

  Κρήτη εδώ, Κρήτη εκεί, Κρήτη και στην Αμερική

Είχε χορέψει με τον ήχο της λύρας του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη (Ψαρονίκου), του Βασίλη Σκουλά, του Ψαραντώνη (Αντώνης Ξυλούρης – αδελφός του Νίκου Ξυλούρη), του Νικηφόρου Σταυρακάκη και αμέτρητων άλλων λυράρηδων από τα’ Ανώγεια και απ’ όλη την Κρήτη.

Στο video που ακολουθεί, παρακολουθήστε τον Μερτζανομανώλη να χορεύει Μαλεβυζιώτη, μαζί με τον γιό του Γιάννη Σταυρακάκη και τον Δημήτρη Μαυρόκωστα.

Πηγές: [1] [2] [3]

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα