Πρόβλημα με πρωτόγνωρο είδος τσούχτρας στην Κρήτη

Τσούχτρες από το είδος Pelagia noctiluca, το οποίο είχε εμφανιστεί πρόπερσι σε παραλίες του Κορινθιακού κόλπου, ήρθε σε παραλίες της Κρήτης. Oι συγκεκριμένες τσούχτρες εθεάθησαν σε παραλίες της Ιεράπετρας και της Σητείας.

Πού είχε εμφανιστεί ξανά

Σε δηλώσεις του ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), σημείωσε ότι το φαινόμενο δεν έχει ερευνηθεί ακόμα από το ΕΛΚΕΘΕ, όμως, αναγνωρίζοντας το είδος από φωτογραφίες, σημείωσε ότι πρόκειται για το είδος Pelagia noctiluca, το οποίο προκαλεί προβλήματα όπου εμφανίζεται, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια στο Κορινθιακό Κόλπο όπου το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν πολύ μεγάλο και διήρκεσε σχεδόν 3 χρόνια, τόσο λόγω των μεγάλων πληθυσμών που δημιουργήθηκαν όσο και από το αρκετά έντονο τσίμπημα που προκαλεί το συγκεκριμένο είδος.

Ένα είδος τσούχτρας όχι ασυνήθιστο στην ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες, το οποίο όμως δεν είχε κάνει την εμφάνισή του ξανά σε παραλίες της Κρήτης, όπως λέει ο κ. Χρήστου.

Ένα είδος τσούχτρας το οποίο δεν είχε κάνει την εμφάνισή του ξανά σε παραλίες της Κρήτης
Ένα είδος τσούχτρας το οποίο δεν είχε κάνει την εμφάνισή του ξανά σε παραλίες της Κρήτης

Πρόκειται για ένα είδος που έχει το χαρακτηριστικό να αναπαράγεται στα ανοιχτά και να σχηματίζει κοπάδια και να φτάνει ως τις ακτές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα συνηθισμένα είδη τσούχτρας. Επιπλέον πρόβλημα δημιουργούν τα πλοκάμια της τα οποία είναι διάφανα εντός του νερού και μπορεί να φτάσουν ως και δύο μέτρα. Έτσι κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή και να τσιμπηθεί από μεγάλη απόσταση, σε σχέση με τις συνηθισμένες μέδουσες, με το τσίμπημα να προκαλεί αρκετά έντονο πόνο.

Κάθε πότε εμφανίζονται οι τσούχτρες

Όπως λέει ο κ. Χρήστου το είδος αυτό της τσούχτρας εμφανίζει εξάρσεις στον πληθυσμό του σε ένα 12ετή κύκλο, με τα αίτια της έξαρσης να μην έχουν ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά.

Πρόβλημα με πρωτόγνωρο είδος τσούχτρας στην Κρήτη

Τα αίτια της εμφάνισής του στην περιοχή εκτιμά πως έχουν να κάνουν κυρίως με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και την άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς να θεωρείται πιθανό να οφείλεται σε φαινόμενα ρύπανσης και υπεραλίευσης.

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ