Το “φαράγγι των νεκρών” στην Ανατολική Κρήτη. Γιατί λέγεται έτσι;

Το Φαράγγι των Νεκρών, παρά την απόκοσμη ονομασία του, είναι ένα ειδυλλιακό μέρος στη Ζάκρο της ανατολικής Κρήτης.

Η Ζάκρος είναι ένα μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία. Κτισμένη σε στρατηγικό σημείο, στις ανατολικές ακτές του νομού Λασιθίου, αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα διοικητικά και εμπορικά κέντρα των Μινωιτών. Τα ερείπια του μεγάλου παλατιού που δέσποζε στην περιοχή πριν από 3.500 χρόνια είναι ακόμα εμφανή και επισκέψιμα για το κοινό.

Σε κοντινή απόσταση από τις πανέμορφες κρητικές παραλίες, στους λόφους της Επάνω Ζάκρου, εκτείνεται ένα ιστορικό φαράγγι. Το Φαράγγι των Νεκρών θεωρείται ένα από τα ωραιότερα της Κρήτης, καθώς έχει αρχαιολογικό, οικοτουριστικό, αλλά και γεωφυσικό ενδιαφέρον. Πήρε την ονομασία του από τα σπήλαια που βρίσκονται στα τοιχώματά του. Οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν τις ψηλές και απότομες σπηλιές για να θάβουν τους νεκρούς τους. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπίσει πλήθος αρχαίων τάφων σε αυτές τις απόκρημνες πλαγιές της Ζάκρου.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπίσει πλήθος αρχαίων τάφων στις απόκρημνες σπηλιές της Ζάκρου.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπίσει πλήθος αρχαίων τάφων στις απόκρημνες σπηλιές της Ζάκρου.

Πέραν όμως της εντυπωσιακής ιστορικής του σημασίας, το φαράγγι είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για τους τολμηρούς πεζοπόρους. Αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού «Ε4» και υπολογίζεται ότι για να το διασχίσει κανείς ολόκληρο, χρειάζεται περίπου δύο ώρες. Η σήμανση είναι πολύ καλή, είναι εύκολα προσβάσιμο, ενώ τα δύσκολα και επικίνδυνα τμήματά του έχουν παρακαμφθεί.

Η ανταμοιβή των ικανών περιηγητών που κατορθώνουν να το διανύσουν ολόκληρο είναι η επαφή με έναν ακόμα επίγειο παράδεισο. Το φαράγγι, που ξεκινά από την Επάνω Ζάκρο, 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, καταλήγει στα ιστορικά μινωικά ανάκτορα της Κάτω Ζάκρου, δίπλα από τις ειδυλλιακές ακτές.

Δείτε βίντεο από το όμορφο φαράγγι:

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ