Ιστορικό βίντεο-ντοκουμέντο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο να εκφωνεί λόγο στα Αγγλικά και να γελάει το 1929

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης της Χάγης, τον Αύγουστο του 1929 κινηματογραφεί έναν λόγο στα αγγλικά, που αφορά στην επίσκεψή του στην Ολλανδία.

Αυτό που κάνει το βίντεο ακόμη πιο ενδιαφέρον, πέραν του ότι ακούγεται η φωνή του, είναι το γεγονός ότι προς το τέλος μπερδεύει τα λόγια του και σχεδόν ξεκαρδίζεται στα γέλια.

H Συνδιάσκεψη της Χάγης, το καλοκαίρι του 1929, υπήρξε κομβική στιγμή για την ιστορία της Ελλάδας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχοντας επιστρέψει στην εξουσία της χώρας ύστερα από την αυτοεξορία του στο Παρίσι σχεδόν όλη τη δεκαετία του 1920, είχε αναλάβει από το 1928 να ανατάξει τη χώρα μετά την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και την υποδοχή 1.400.000 προσφύγων.

Με αριστοτεχνικούς διπλωματικούς χειρισμούς και με όπλο το διεθνές του κύρος, κατόρθωσε να γίνει η Ελλάδα ο κύριος δικαιούχος των ανατολικών πολεμικών επανορθώσεων από τις ηττημένες χώρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Γερμανία, Αυστρία κ.λπ.) και μάλιστα σε ποσοστό 75%.

Παράλληλα, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Γαλλίας, ανέτρεψε προηγούμενη συμφωνία που είχε συναφθεί από την Οικουμενική Κυβέρνηση και επέβαλε νέα ευνοϊκή ρύθμιση των ελληνογαλλικών χρεών.

Οι διακανονισμοί αυτοί αποτελούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος, αφού για πρώτη και τελευταία φορά τα έσοδα της χώρας από τις πολεμικές επανορθώσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα έξοδα για την εξυπηρέτηση των πολεμικών δανείων που είχε συνάψει η Ελλάδα με τους συμμάχους.

Πολυμέσα

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ