5 αξιοθέατα στο Ηράκλειο που θα σας συναρπάσουν

Φτάνοντας στο λιμάνι, από το κατάστρωμα του πλοίου, θα δείτε να σας υποδέχεται το στολίδι της πόλης, ο Κούλες. Με μια βόλτα στο Ηράκλειο θα συναντήσετε και άλλα σημαντικά αξιοθέατα. Έτοιμοι;

Η Κρήτη είναι αναμφίβολα ένας προορισμός τεσσάρων εποχών, καθώς εκτός από ονειρεμένες παραλίες, διαθέτει και πλούσια ιστορία. Μια πόλη με πλούσια ιστορία είναι και το Ηράκλειο, που υπήρξε για αιώνες η μητρόπολη της Κρήτης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αξιοζήλευτα μνημεία και αξιοθέατα, τα οποία συνδυάζονται πλέον αρμονικά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής των κατοίκων του Ηρακλείου.

Επίσης, λίγο πιο έξω από το κέντρο, στην ξακουστή Κνωσό μπορεί κανείς να διαπιστώσει τα δείγματα του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού, τα οποία διασώζονται από την αρχαιότητα και να ζήσει μια ασύγκριτη εμπειρία.

Επειδή, όμως, ξέρουμε πως ο χρόνος είναι πολύτιμος για τους ταξιδιώτες, συγκεντρώσαμε παρακάτω τα 5 πιο σημαντικά αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στο Ηράκλειο. Αν θέλετε μπορείτε να συμβουλευτείτε για αυτήν την διαδρομή και τον χάρτη του Δήμου Ηρακλείου, που περιλαμβάνει τα παρακάτω αξιοθέατα:

5 αξιοθέατα στο Ηράκλειο που θα σας συναρπάσουν

 

1. Ενετικό Φρούριο Κούλες

5 αξιοθέατα στο Ηράκλειο που θα σας συναρπάσουν

Ο Κούλες ή αλλιώς Castello a Mare ή Rocca a Mare είναι το ενετικό φρούριο (πύργος) που δεσπόζει στην είσοδο του ενετικού λιμανιού και προκαλεί δέος στους επισκέπτες του νησιού με τη μεγαλοπρέπειά του. Σας προτείνουμε να φωτογραφίσετε το σύμβολο της πόλης του Ηρακλείου από το κατάστρωμα του πλοίου, καθώς το φόντο που δημιουργεί η ανατολή του ηλίου είναι πραγματικά μοναδικό.

Το «Φρούριο στη Θάλασσα», όπως το αποκαλούσαν οι Ενετοί, χτίστηκε για να τους παρέχει προστασία από τις διερχόμενες απειλές από τη θάλασσα. Γι’ αυτό, οι εξωτερικοί του τοίχοι έχουν πάχος 9 μέτρων, ενώ οι εσωτερικοί φτάνουν έως και τα 3 μέτρα. Τo όνομα «Κούλες», το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα, προέρχεται από το τουρκικό «su kulesi» που σημαίνει πύργος νερού.

Σήμερα, το κτίριο χρησιμοποιείται περιστασιακά για καλλιτεχνικές εκθέσεις και δρώμενα, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε τον Κούλε και να θαυμάσετε το μεγαλείο του από κοντά, καθημερινά.

 

2. Λότζια

5 αξιοθέατα στο Ηράκλειο που θα σας συναρπάσουν

Συνεχίζοντας τη βόλτα σας στην 25ης Αυγούστου, από τον Κούλε με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, θα συναντήσετε τη Λότζια. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 1628, το οποίο στην εποχή του αποτελούσε το κέντρο της διοικητικής και κοινωνικής ζωής της πόλης του Ηρακλείου.

Αυτό το βενετσιάνικο μνημείο, πήρε το όνομά του από το ιταλικό “loggia”, που σημαίνει «στοά» και σήμερα φιλοξενεί το Δημαρχείο του Ηρακλείου. Περπατήστε μέσα στη στοά του ιστορικού αυτού γωνιακού μνημείου και περιεργαστείτε τη μοναδική αρχιτεκτονική του.

 

3. Βασιλική Αγίου Μάρκου

5 αξιοθέατα στο Ηράκλειο που θα σας συναρπάσουν

Επόμενη στάση, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ένα από τα σημαντικότερα ενετικά κτίρια – μνημεία στο Ηράκλειο, γιατί αποτελεί σύμβολο 3ων διαφορετικών λαών, στοιχείο που προκαλεί δέος και θαυμασμό σε όποιον την επισκέπτεται.

Αρχικά, ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον προστάτη της Βενετίας, τον Άγιο Μάρκο. Κατά την τουρκοκρατία, αυτό το μεγαλοπρεπές κτήριο, μετατράπηκε σε τζαμί, προς τιμήν του Ντεφτερντάρ Αχμέτ πασά. Το κωδωνοστάσιο της βασιλικής γκρεμίστηκε και στη θέση του υψώθηκε μιναρές, ο οποίος μετά την απελευθέρωση του νησιού γκρεμίστηκε από τους ντόπιους στην προσπάθειά τους να σβήσουν τις δυσάρεστες μνήμες και τα σύμβολα της τούρκικης κατοχής.

Σήμερα, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου φιλοξενεί την Δημοτική Πινακοθήκη του Ηρακλείου και την πλούσια κληρονομιά της. Με μία, λοιπόν, στάση μπορείτε να ταξιδέψετε σε τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς. Λίγα αξιοθέατα το προσφέρουν αυτό!

Μόλις σταματήσετε να παρατηρείτε το κτήριο και βγάλετε αρκετές φωτογραφίες, μπορείτε να κάνετε μια μικρή στάση για ξεκούραση στα περίφημα Λιοντάρια.

 

4. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

5 αξιοθέατα στο Ηράκλειο που θα σας συναρπάσουν

Κατευθυνόμενοι νοτιοανατολικά στην οδό Δαιδάλου, σε μόλις 5 λεπτά θα βρεθείτε έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τα πάντα γύρω από το Μινωικό πολιτισμό – τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ευρώπη και το σπουδαιότερο στο είδος των εκθεμάτων του παγκοσμίως.

Στους χώρους του, μπορείτε να θαυμάσετε εκθέματα που αφηγούνται όλη την ιστορία της Κρήτης, από τη Νεολιθική έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο (πάνω από 5.500 χρόνια) και να κάνετε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο χρόνο.

 

5. Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού

5 αξιοθέατα στο Ηράκλειο που θα σας συναρπάσουν

Σε μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, μπορείτε να επισκεφτείτε τον τόπο όπου βρέθηκαν τα μερικά από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Όσα και αν έχετε διαβάσει ή ακούσει για το ανάκτορο της Κνωσού σίγουρα δεν συγκρίνονται με αυτό που θα αντικρίσετε κατά την επίσκεψή σας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που αυτό το μνημειακό σύμβολο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο.

Ο μύθος του Μινώταυρου με τον ξακουστό Λαβύρινθο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο είναι μόνο κάποιες από τις ιστορίες που θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια σας καθώς περιηγείστε στον χώρο. Γι’ αυτό συστήνουμε αυτήν την επίσκεψη ανεπιφύλακτα.

Τέλος, επειδή η βόλτα πάντα ανοίγει την όρεξη, μπορείτε να ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στο Ηράκλειο δοκιμάζοντας μερικά από τα πιο διάσημα τοπικά φαγητά.

Πηγή: bites.gr

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ