Εξυμνεί την Κρήτη Ρώσος κοσμοναύτης που ήρθε στο νησί για φυσική αποκατάσταση

Έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κρήτη, ο κοσμοναύτης -ο πιο πιστός ένοικος του διαστημικού λεωφορείου Σογιούζ, και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS)- ο 55χρονος Ουκρανικής καταγωγής Γιούρι Μαλέντσεκο.

Με τις καλύτερες προδιαγραφές φιλοξενίας υποδέχθηκε η Κρήτη έναν από τους πιο γνωστούς και πεπειραμένους Ρώσους κοσμοναύτες, τον 54χρονο Γιούρι Μαλέντσενκο, ο οποίος ξεκίνησε το πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασής του στη Γεωργιούπολη Χανίων και στο νέο υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του νησιού, «Άνεμος».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρώσος κοσμοναύτης στην οποία παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Περιφέρειας Κρήτης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήλωσε, ενθουσιασμένος με τον τόπο, το κλίμα αλλά και την κρητική διατροφή.

Ο Γιούρι Μαλέντσεκο στην Κρήτη
Ο Γιούρι Μαλέντσεκο στην Κρήτη

Πιο συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης καλωσόρισε τον Μαλέντσενκο στην Κρήτη τονίζοντας πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι εδραιώνεται μια σχέση συνεργασίας μεταξύ της Κρήτης και των φορέων της ρωσικής υπηρεσίες του διαστήματος. Η Κρήτη διαθέτει το περιβάλλον και την υποδομή για να παρέχει στους κοσμοναύτες τις κατάλληλες υπηρεσίες για να πραγματοποιήσουν την αποθεραπεία που χρειάζονται».

Σε δηλώσεις του ο 55χρονος Γιούρι Μαλέντσεκο τόνισε ότι έβλεπε την Κρήτη από το διάστημα και του άρεσε πολύ, γι’ αυτό και την επέλεξε ως τόπο αποκατάστασης. Μάλιστα, όπως ανέφερε, εντυπωσιάστηκε από τα πολύ καθαρά νερά της. Τόνισε επίσης ότι του αρέσει πολύ το κλίμα εδώ.

Η Κρήτη από το διάστημα
Η Κρήτη από το διάστημα

Ο κ. Μαλέντσεκο αναφέρθηκε επίσης στις διεθνικές αποστολές του, στην μετέπειτα αποκατάστασή του, η οποία χρειάζεται κάποιο χρόνο, ενώ είπε ότι επιθυμία του είναι τώρα να ξεκουραστεί.

 

Το πρόγραμμα αποκατάστασης ενός κοσμοναύτη

Το πρόγραμμα αποκατάστασης σε αυτή τη φάση θα είναι τουλάχιστον τριών εβδομάδων και περιλαμβάνει παραμονή του Κοσμοναύτη και της εξειδικευμένης στην αποκατάσταση του αποστολής (γιατροί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, γυμναστές), σε Γεωργιούπολη, Χανιά και Χερσόνησο.

maletseko

Ο Γιούρι Μαλέντσενκο, έχει μείνει εκτός των άλλων στην ιστορία, γιατί χωρίς την άδεια της υπηρεσίας του, που είναι υποχρεωτική, αφού ήταν πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, παντρεύτηκε την Αμερικανίδα γυναίκα του, ρωσικής επίσης καταγωγής, όταν ήταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η συνέχεια της καριέρας του δείχνει ότι δεν επηρεάστηκε από αυτήν την «κόντρα».

Την «ειδική αποστολή» του Κοσμοναύτη στη Κρήτη, προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι λειτουργίες του στη γήινη ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, με την Κρήτη να θεωρείται βιοκλιματικά από τα καλύτερα σημεία του πλανήτη για μία τέτοια διαδικασία, θα συνοδεύει και ο επί δεκαετίες Έλληνας ανταποκριτής στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός.

Ο κ. Αυγερινός μάλιστα μίλησε στο Ράδιο 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη για την επίσκεψη του κοσμοναύτη:

 

Για δεύτερη φορά κοσμοναύτης στην Κρήτη

Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που κοσμοναύτης εκ της Ρωσίας επισκέπτεται το νησί μας.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκαπλέροφ έκανε τις διακοπές του στην Κρήτη ακριβώς έναν χρόνο πριν, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκατάστασης της υγείας του μετά από 7μηνη παραμονή στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Ο Αντόν Σκαπλέροφ συνοδευόταν από τη σύζυγό του, το γιατρό του, το γυμναστή του και τον Έλληνα δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό.

Ο Αντόν Σκαπλέροφ στην Κρήτη
Ο Αντόν Σκαπλέροφ στην Κρήτη

Ο Ρώσος κοσμοναύτης που επέλεξε την Κρήτη για να πραγματοποιήσει το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του, που υποβάλλονται όλοι οι κοσμοναύτες όταν επιστρέφουν στη γη μετά από πολύμηνη παραμονή στο διεθνή διαστημικό σταθμό.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης είχε ανακοινώσει μάλιστα ότι η Κρήτη συνεργάζεται με το διαστημικό πρόγραμμα, και τον διεθνή διαστημικό σταθμό, καθώς όπως εξήγησε όταν προσγειώνεται στη γη η «κάψουλα» που μεταφέρει τους κοσμοναύτες από το διάστημα, προηγούνται μετρήσεις τηλεμετρικών δεδομένων, από επιστήμονες Ρώσους που έρχονται στην Κρήτη για το σκοπό αυτό.

 

Πολυμέσα

Πηγές: [1] [2]

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

Free Movies
ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ