Έχουν δημοσιευθεί πολλές φωτογραφίες του Ηρακλείου και της Κρήτης του 19ου αιώνα και του εικοστού. Αλλά αυτές είναι από τις πλέον σπάνιες, είναι ακριβώς στο γύρισμα του αιώνα, το 1900!
Δείχνουν ένα Ηράκλειο το οποίο είναι αλλιώτικο, συνυπάρχουν ακόμη οι χριστιανοί με τους Ορθόδοξος, στην Κρήνη του Μοροζίνι είναι ακομη γύρω γύρω λάσπες, στην Πλατειά Στράτα (σημερινή Καλοκαιρινού) το εμπόριο ανθεί, στο λιμάνι οι σταφίδες και τα χαρούπια ετοιμάζονται για εξαγωγή!
Η προσφορά, στην ιστορία της Κρήτης, της Ελένης Σημαντήρη που της δημοσιεύει είναι ανεκτίμητη!

Η πλατεία μπροστά στη Χανιώπορτα (πύλη Παντοκράτορα), η αρχή της λεωφ. Καλοκαιρινού, η οθωμανική κρήνη Καλοψούζ και αριστερά το χαμάμ που σώζεται και σήμερα ερειπωμένο.

Τουρκοκρητικές με μαντήλα στη συμβολή της οδού 1866 και της πλατείας Κορνάρου. Διακρίνεται ο τρούλος του Αγίου Ονουφρίου.

Άποψη του Ηρακλείου, πιθανότατα από τον λόφο της Βίγλας. Στο βάθος διακρίνονται: ο ναός του Σωτήρος ως τέμενος Βαλιδέ με τον μιναρέ του, δεξιότερα ο μικρός μιναρές του Αραστά, ο Άγιος Μηνάς και η Αγία Αικατερίνη ως τέμενος Ζουλφικάρ με τον μιναρέ του

Λεωφ. Καλοκαιρινού στο ύψος περίπου της συνοικίας Γενί τζαμί (“Ανωγειανό σχολείο”), στη συμβολή της με οδό Σάθα.

πλατεία Καλλεργών. Αριστερά φαίνονται οι δόμοι από την κατεδάφιση του ορόφου της Loggia, στο βάθος η βορειοανατολική πλευρά του δουκικού ανακτόρου.

Ενετικό λιμάνι. Πίσω αριστερά διακρίνεται τμήμα του παλιού τελωνείου και τα υπολείμματα των τειχών που πλαισίωναν την πύλη του Μόλου.

Διακρίνεται το παλαιο ενετικό τείχος με το ξενοδοχείο Λόντον, εξωπυργος που γκρεμίστηκε για να χτιστεί το κτίριο της Βικελαίας και καταμεσής τα παραγκομάγαζα στη σημερινή πλατεία Νικηφ. Φωκά (Μεϊντάνι), που κατεδαφίστηκαν το 1914 μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί από το 1903

πλατεία Καλλεργών. Δεξιά τα παραγκομάγαζα στην βορειοανατολική πλευρά του δουκικού ανακτόρου. Στο βάθος η κρήνη Μοροζίνη.

Πίσω φαίνεται η στέγη και ο μιναρές του Αραστά και ο τρούλος της κρήνης Ρεϊσούλ Κιουτάπ που βρισκόταν περίπου στη συμβολή των οδών Ίδης και 1821 στο Μεϊντάνι.