«Ραδίκιω θετε;» Ο μπαρμπα Γιάννης οργώνει την Κρήτη πουλώντας χόρτα

«Ραδίκιω θετε;»  Ο μπαρμπα Γιάννης οργώνει την Κρήτη πουλώντας χόρτα

Είναι η πιο γνώριμη φυσιογνωμία πλανόδιου πωλητή στο κέντρο του Ηρακλείου και όχι μόνο, αφού πουλάει χόρτα γυρνώντας σε όλες τις πόλεις της Κρήτης!

Ο λόγος για τον μπάρμπα-Γιάννης Ιωσήφ Κοντογιάννης από τον Αΐμονα Ρεθύμνου, ο οποίος εδώ και 53 χρόνια σχεδόν, φορτωμένος με μεγάλες ποσότητες χορταρικών γυρνάει και διαλαλεί την πραμάτεια του. Με το χαρακτηριστικό του και… θορυβώδη τρόπο, προσεγγίζει τους υποψήφιους πελάτες του, είτε σταματώντας τους περαστικούς, είτε μπαίνοντας στα καταστήματα.

«Ραδίκιω θετε; Θες κοπελιά;», λέει χαρακτηριστικά, ο κ. Κοντογιάννης. Και αν του αρνηθείς τα ραδίκια, αρχίζει να σου αραδιάζει όλα τα προϊόντα που έχει μέσα στις μεγάλες τσάντες που πάντα κουβαλάει, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν 80 χρονών!

Ο κ. Κοντογιάννης, μιλώντας παλαιότερα στο CretePlus.gr είχε δηλώσει πως πάντα με το χαμόγελο και με καλή διάθεση, φεύγει από το χωριό του τον Αΐμονα Ρεθύμνου και ταξιδεύει σε όλες τις πόλεις της Κρήτης.

  Φωτογράφος του National Geographic εκθειάζει τα φαγητά της Κρήτης και τον τρόπο ζωής των Κρητικών

Αποτέλεσμα, μετά από 5 δεκαετίες στην αγορά, είναι να τον ξέρουν και «οι πέτρες». Ακόμη κι αν κάποιος δε γνωρίζει το όνομα του, σίγουρα τον έχουν ανταμώσει ή έχουν απαντήσει στη χαρακτηριστική του ερώτηση.

Η σύζυγος του, η κ. Διονυσία, μαζεύει χόρτα κι αρωματικά φυτά και ο άντρας του σπιτιού οργώνει τους δρόμους. Τρεις λεβέντες μεγάλωσαν με αυτή τη δουλειά. Τι αν και αν λένε οι γιοι «πατέρα σταμάτα να ξεκουραστείς» αυτός απαντά «Εγώ δε στένομαι! Θα κάνω τη δουλειά μου μέχρι να μπορώ!»

Όπως λέει ο ίδιος, από αυτή τη δουλειά, η οποία μόνο εύκολη δεν είναι, έχει καταφέρει να ζήσει την οικογένεια του και να αναθρέψει τα παιδιά του. Και είναι «μανούλα» στην πώληση των προϊόντων του, καταφέρνοντας να σε κάνει να αγοράσεις. Ακόμη και όταν τον προσεγγίσαμε για τη συνέντευξη μας είπε πως για να κάτσει να μιλήσουμε θα έπρεπε να αγοράσουμε κάτι από τα προϊόντα του, κάνοντας μας να αγοράσουμε το περίφημο ραδίκι του, αλλά και αμύγδαλα…

  Αυτή είναι η κρητική ψυχή!

Είναι και αυτός μέρος της καθημερινότητας αυτής της πόλης και η αλήθεια είναι ότι τον συναντάς παντού – ακόμα και εκεί δεν τον περιμένεις.

Προ δεκαπενταετίας ανέβαινε και τα σκαλιά της πρώην νομαρχίας, επί θητείας Γιάννη Γαρεφάλακη. Σύσκεψη – ξεσύσκεψη ο μπαρμπα- Γιάννης διατυμπανούσε την πραγμάτεια του, μακάρι να ήταν μέσα … κι ο Πρωθυπουργός ο ίδιος!

Έπειτα από τις κουβέντες που είχαμε ανταλλάξει, είχε πάρει και πάλι την πραμάτεια του και χαμογελαστός, συνέχισε στα στενά του Ηρακλείου την δουλειά του…

Πηγές: creteplus.gr, madeincreta.gr

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα