Ο Ψηλορείτης και τα Ανώγεια σε αφιέρωμα του BBC

Στα Ανώγεια βρέθηκε ξανά το τηλεοπτικό δίκτυο BBC και ο διάσημος δημοσιογράφος και παρουσιαστής Simon Reeve για τις ανάγκες των γυρισμάτων μιας νέας σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα την Ελλάδα, που θα προβληθεί στις αρχές του 2016, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε άλλα κανάλια σε όλο τον κόσμο.

Η νέα του σειρά, έχει ως στόχο να επικοινωνήσει τα πολιτιστικά και ιστορικά θαύματα της Ελλάδος στο τηλεοπτικό κοινό, καθώς και να παρουσιάσει τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. O Simon Reeve ξεναγήθηκε από τον πάτερ Ανδρέα Κεφαλογιάννη και συζήτησαν εκτενώς για την ιστορία του χωριού κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Βρέθηκαν στο ηρώο στο Αρμί όπου είναι γραμμένα σε πλάκα όλα τα ονόματα των Ανωγειανών ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα σε όλους τους πολέμους ανά τους αιώνες που χρειάστηκε.

Επίσης, επισκέφθηκαν ένα μιτάτο στον Ψηλορείτη στην περιοχή ”Χαμένι”, όπου τους περίμενε μία παρέα κτηνοτρόφων και πέρασαν μία υπέροχη βραδιά τρώγοντας οφτό, πίνοντας κρασί και ακούγοντας τοπικές μαντινάδες συνοδεία μαντολίνου. Ο Simon Reeve καθώς και οι συνεργάτες του, τεχνικοί και δημοσιογράφοι, δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με την εμπειρία και την Κρητική φιλοξενία. Το μαντολίνο και οι μαντινάδες που αντηχούσαν στο ιερό βουνό του Ψηλορείτη, πλάι στην φωτιά που ήταν αναμμένη για να ψηθεί το παραδοσιακό οφτό, δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο και μαγικό θέαμα για τους ξένους τεχνικούς και δημοσιογράφους.

Το BBC στα Ανώγεια

Στην κάμερα του BBC μίλησε ο π.Ανδρέας καθώς και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Αεράκης και αναφέρθηκαν στα Ανώγεια, σε ιστορίες από την Κατοχή, τα Ολοκαυτώματα και πως το χωριό στάθηκε όρθιο και αναγεννήθηκε από τις στάχτες του. Επίσης ο π.Ανδρέας αναφέρθηκε στους ανθρώπους του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα του, αλλά και τη ζωή στα Ανώγεια στα χρόνια της κρίσης.

Ο διάσημος Βρετανός δημοσιογράφος Simon Reeve είναι συγγραφέας best seller των New York Times και παρουσιαστής σειράς του BBC με επεισόδια στην Καραϊβική, την Αυστραλία, τον Ινδικό Ωκεανό, τους Τροπικούς του Καρκίνου και τον Ισημερινό.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κάποιοι από τους συνεργάτες του μαγεμένοι από το τοπίο στο βουνό επέλεξαν και πέρασαν ολόκληρη τη βραδιά τους στο Μιτάτο, όπου και κοιμήθηκαν. Ολόκληρο το συνεργείο παρέμεινε μια μέρα στα Ανώγεια. Θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά το BBC είχε επισκεφθεί τα Ανώγεια για να αναλύσει το φαινόμενο των μηδενικών ψήφων στη Χρυσή Αυγή τον περασμένο Ιανουάριο!

Για την σύνταξη του θέματος ευχαριστούμε την καλή συνάδελφο και ανταποκρίτρια του BBC στην Ελλάδα κ. Ελένη Φαναριώτου.

Πηγές: anogi.gr, cretalive.gr

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ