Το θηρίο που πέτρωσε ο Δίας και ονομάστηκε… Ντία

Το θηρίο που πέτρωσε ο Δίας και ονομάστηκε… Ντία

Η Ντία ή αλλιώς Δία είναι ένα νησάκι συνολικής έκτασης 12 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων και απέχει έξι ναυτικά μίλια από το Ηράκλειο.

Η Ντία έχει ενταχθεί στο Natura 2000, χαρακτηριζόμενη ως προστατευόμενη περιοχή, λόγω της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας της. Στο νησάκι μπορεί να συναντήσετε αγριοκούνελα και γεράκια.

10hidden-agios_georgios-1

Στο νησί υπάρχουν όμορφοι κόλποι με πεντακάθαρα νερά, όπως εκείνος της Κάπαρης, της Παναγία και της Αγριελιάς.

Κοντά στο νησί βρίσκονται οι νησίδες Παξιμάδι και Πεταλίδι.

10hidden-agios_georgios-3

Για να φτάσετε στο νησί θα πρέπει να πάτε με τα καραβάκια που εκτελούν ημερήσιες εκδρομές από το λιμάνι των Γουβών και του Ηρακλείου. Η περιπλάνηση σε αυτό είναι εύκολη καθώς το υψόμετρο του δεν ξεπερνά τα 220 μέτρα, το μήκος του τα 5χλμ και το πλάτος του τα 3χλμ.

  17 Νοσταλγικές Φωτογραφίες των Χανίων, πριν από έναν αιώνα

Ιστορία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι το νησί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ναυσιπλοΐα, ιδιαίτερα στους μινωικούς χρόνους και μεσαιωνικούς χρόνους. Μάλιστα, κοντά στον όρμο του Αγίου Γεωργίου έχει βρεθεί λιμενικός οικισμός.

10hidden-agios_georgios-2

Εκκλησίες

Στην Ντία βρίσκεται η γραφική εκκλησία της Ανάληψης.

Το εκκλησάκι της Ανάληψης, στο νησάκι Ντία Ηρακλείου

Μύθος

Σύμφωνα με το μύθο το νησί δημιουργήθηκε από τον Δία: Κάποτε που ο Δίας εξουσίαζε τον κόσμο από τον θρόνο του στο Όλυμπο, κοίταξε προς την Γενέτειρα του την Κρήτη, και τότε είδε έκπληκτος τους πατριώτες του Κρητικούς να κυνηγούν με τόξα και ακόντια, αφανίζοντας τους αγαπημένους του αίγαγρους (κρι κρι), τα παιδιά της Αμάλθειας που τον έθρεψε με το γάλα της όταν κρύβονταν από τον πατέρα του τον Κρόνο στο σπήλαιο Δικταίον Άντρον.

Ντία ή Δία στο Ηράκλειο Κρήτης

Θύμωσε λοιπόν τόσο πολύ που αποφάσισε να σκοτώσει όλους τους Κρητικούς. Αμέσως έριξε στο πέλαγος ένα κεραυνό και ένα τεράστιο τέρας αναδύθηκε με σκοπό να καταστρέψει τους Κρητικούς. Ωστόσο, οι υπόλοιποι θεοί προσπάθησαν να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη, αλλά μάταια. Τότε ο Ποσειδώνας, που από το βασίλειο του, τη θάλασσα, βγήκε το θηρίο, είπε στο Δία: «Πατέρα και βασιλιά μου πως μπορείς να αφανίσεις τους Κουρήτες, έτσι θα τους ξεπληρώσεις ότι καλό σου έκαμαν;».

  Αυτές είναι οι 8 καλύτερες παραλίες της Κρήτης για το 2018 σύμφωνα με τη Mirror

10hidden-agios_georgios-4

Οι Κουρήτες ήταν Κρητικοί που χτυπούσαν δυνατά της ασπίδες τους για να μην ακούσει ο πατέρας το ο Κρόνος το κλάμα του και τον φάει. Ο Δίας αμέσως άλλαξε γνώμη. Τότε πήρε δύο κομμάτια παξιμάδι και τα πέταξε ανοικτά της Κρήτης. Όταν, λοιπόν, πήγε το τέρας να τα φάει, αυτός με ένα κεραυνό το πέτρωσε μαζί με τα παξιμάδια. Έτσι, γεννήθηκε η Ντία και τα δύο νησάκια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι.

Ντία ή Δία στο Ηράκλειο Κρήτης

Επίσης, σύμφωνα με μια παραλαγγή του Μύθου, ο Θησέας, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο, διέφυγε στην Ντία μαζί με την Αριάδνη.

Πηγές: originalcrete.com, cretanbeaches.com

Πολυμέσα

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά