Ιστορίες και Αφορμές για τη γέννηση μαντινάδων

Αριστείδης Χαιρέτης ή ΓιαλάφτηςΠαραμονή πρωτοχρονιάς, ο Αριστείδης Χαιρέτης ή Γιαλάφτης δέχεται ένα τηλεφώνημα. Μία τυφλή τηλεφωνεί στον Άρη και του λέει. Είμαι τυφλή και είμαι η μεγαλύτερη θαυμάστρια σας και αρχίζει η τυφλή να λέει στον Αριστείδη μαντινάδες του. Κλείνουν το τηλέφωνο και ένα τέταρτο μετά την αλλαγή του χρόνου ο Γιαλάφτης της τηλεφωνεί και της λέει κλαίγοντας:
Ποιά μαντινάδα να σου πω στο περιστατικό σου,
να μουν ο θιος να σου δινα, πρωτοχρονιά το φως σου.

 

Ο Γιάννης Χασαπλαδάκης ή Καβρός όντας μυλωνάς αγάπησε μια κοπελιά, δεν του την έδιναν, και τότε την έκλεψε. Όταν φύγανε είπε:
Ρόδο `σουνα και σε κλεψα και σ` έφερα στο μύλο,
και κάθε χρόνος που περνά σου πέφτει και ένα φύλλο.

Λίγα χρόνια μετά η γυναίκα του (Ελένη) πέθανε και τότε ο Καβρός δεν μπορούσε να κρύψει το συναίσθημα που τον πλάκωνε.
Ρόδο `σουν και τα φύλλα σου επέφτανε ένα ένα
του εβδομήντα θύελλα τα πήρε μαζωμένα.

Μακριά πλέον από την Ελένη η ζωή του δεν άξιζε… νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σοβαρά άρρωστος, λέει του γιατρου: “γιατρέ δεν έχω ζωή πεθαίνω”. O γιατρός θέλοντας να κάνει χιουμοριστική τη στιγμή λέει στον Καβρό “να μας πάρεις τηλέφωνο να μας πεις πως περνάς” και τότε ο μοναδικός Καβρός λέει:
Δεν έχει εκειά τηλέφωνο, ειν η γραμμή κομμένη,
γιατί αν είχενε γραμμή θα με `παιρνε η Ελένη.

 

manolis-vardasΠλησίαζε Πάσχα και όλοι στον Άγιο Νικόλαο ήταν ντυμένοι με γιορτινά, εκτός τον Μανώλη Βάρδα ο οποίος ήταν ντυμένος με τα ρούχα της λύπης, αφού πενθούσε το γιό του Γιάννη. Ένας γνωστός λέει στον Μανώλη “χρόνια πολλά, καλό Πάσχα” και τότε ο Βάρδας εκφράζει την λύπη του λέγοντας:
Έβαψα ένα βότσαλο και το κρατώ γι αυγό μου,
τζούγκρισα με τση μοίρας μου, κ έσπασε το δικό μου.

 

Κάποτε στην Λέρο μια μέλισσα τσίμπησε ένα παιδί και το παιδί έπαθε αλλεργικό σοκ και πέθανε. Τα ΜΜΕ είχαν βουήξει, όταν ο μοναδικός Ζαχάρης Παπαδάκης είδε το περιστατικό στην τηλεόραση είπε:
Ποια μέλισσα σου τρύγισε ανθέ μου τ` άρωμα σου,
να τση χαλάσω τα κελιά να φτιάξω τα κεριά σου.

 

mixalompasΝοσηλεύεται ο Γιώργης Σταυρακάκης ή Μιχαλόμπας στο νοσοκομείο σοβαρά. Kαταλαβαίνει ό,τι είναι η τελευταίες στιγμές του και λέει στην γυναίκα του, «ήρθε η ώρα να πεθάνω». Η γυναίκα του, του απαντά «και γω ήντα θα γίνω μετά» και τότε ο Μιχαλόμπας είπε:
Δάκρυα μου γύρεψε ο καημός μα δεν του τά΄δωσα όλα,
και τον αφήνω να διψά μην τα ληφτεί μια βιόλα.

Πηγή: kritipoliskaihoria.gr

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ