Τα εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης: Ενας αθέατος κόσμος, στο φως

Η Κρήτη κρύβει ομορφιά στον κόρφο της. Στις σχισμές της Κρητικής της γης βρίσκονται μικροί παράδεισοι βιοποικιλότητας, αναπάντεχοι στον πλούτο και τη μοναδικότητά τους. Τα φυσικά θησαυροφυλάκια του νησιού ξεπερνούν τα 400, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους εξερευνητές κάθε χρόνο. Μια παραγωγή του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας για τα απόκρημνα φαράγγια των Αστερουσίων: Τσούτσουρου, Τρούλας, Γιδιοφάραγγο, Βοϊδομάτη, Αμπά, Εθιανό, Κακοπέρατο και Τρυπητής.

Στον συνδυασμό των λέξεων “φαράγγι” και “Κρήτη”, οι περισσότεροι σταματούν στο διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς. Ομως αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως το νησί αριθμεί περισσότερα από 400 μεγαλύτερα και μικρότερα φαράγγια. Για ποιο λόγο αποτελούν ένα από τα στοιχεία του έντονου ανάγλυφου του νησιού; Η απάντηση βρίσκεται στον συνδυασμό του ορεινού χαρακτήρα της Κρήτης, με τον μεγάλο αριθμό ρηγμάτων και την ύπαρξη εκτεταμένων περιοχών με ανθρακικά πετρώματα όπως οι ασβεστόλιθοι. Το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, με τη βοήθεια του κοινοτικού προγράμματος Leader, πραγματοποιεί στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου ένα πρόγραμμα για την ανάδειξη του αθέατου κόσμου των φαραγγιών.

  Κουφονήσι Λασιθίου: Ονειρεμένο ταξίδι σ’ ένα ανέγγιχτο παράδεισο της Κρήτης

Στον νομό Ηρακλείου καλλιεργείται σχεδόν το σύνολο των πεδινών εκτάσεων, δηλαδή το 50% του νομού. Επομένως, η φύση έχει μείνει ανέγγιχτη μόνο σε ένα μέρος των ορεινών περιοχών και στα φαράγγια” εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Καλούστ Παραγκαμιάν.
Εμείς επιλέξαμε 13 φαράγγια, τα δύο στα βόρεια του Ηρακλείου και τα υπόλοιπα στον νότο, στα Αστερούσια όρη. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το φαράγγι του Καρτετού, με μήκος 18 χιλιόμετρα. Τα 6 από τα 13 φαράγγια είναι περιπατητικά, δηλαδή μπορεί ένας επισκέπτης να τα διασχίσει, ενώ τα υπόλοιπα είναι προσβάσιμα μόνο με ειδικό εξοπλισμό“.

Πηγή

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά