Η ιστορία της μαρμάρινης πλάκας του μνημείου στο Κεφαλοβρύσι της Κρήτης

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια ίσως από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές της Ελλάδας. Αμέτρητα είναι τα μνημεία τα οποια έχουν φτιαχτεί. Τόσο για να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα όσο και για να μην ξεχάσουμε ποτέ πόσο γενναία πολέμησαν οι Έλληνες.

Στο Κεφαλοβρύσι Βιάννου, υπάρχει ένα από αυτά τα μνημεία, πάνω στο οποίο υπάρχει μία μαρμάρινη πλάκα που γράφει:
“Σ’ αυτό εδώ το μετόχι στις 14-9-1943 σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς, αφού βασανίσθηκαν απάνθρωπα, τα παιδιά του Γεώργιου Βερβελάκη από το Κεφαλοβρύσι Βιάννου, Ευαγγελία 8 ετών, Μαρία 12 ετών, Στυλιανός 15 ετών Γιατί αρνήθηκαν να δείξουν που είχε κρυφτεί ο πατέρας τους”

Παρακάτω υπάρχει μια φωτογραφία από την πλάκα που έχει τοποθετηθεί, εκεί που οι Γερμανοί ναζί δολοφόνησαν τρία παιδιά. Αυτό το γεγονός έλαβε μέρος επειδή δεν ήθελαν να καταδώσουν τον πατέρα τους. Η φωτογραφία αυτή έχει κάνει τον κύκλο του διαδικτύου. Ειδικότερα στις σελίδες των χρηστών του facebook που τη δημοσιοποιούν. Πολλοί εκφράζουν την οργή τους για την αναγόρευση του Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ιστορία της μαρμάρινης πλάκας στο μνημείου στο Κεφαλοβρύσι της Κρήτης

Η φωτογραφία αρχικά δημοσιοποιήθηκε από τον λογαριασμό του Giannis Paragioudakis. Μέσα σε λίγες ώρες περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι την είχαν μοιραστεί με τους φίλους τους και την είχαν δημοσιεύσει και οι ίδιοι. Αυτό λέει πολλά για το αντίκτυπο που είχε σε όλους μας.

Όμως, από ότι φαίνεται, λίγοι γνωρίζουν την ιστορία και τα γεγονότα για τα οποία τοποθετήθηκε η πλάκα.

Όλα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες στα χωριά της Βιάννου κατέγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, στην “Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων στην Κρήτη”.

Στην επίσκεψή της επιτροπής στη Βιάννο, είχε συζητηθεί με τους συγχωριανούς για τις φρικαλέες αυτές πράξεις που είχαν λάβει μέρος. Οι αναμνήσεις ηταν ακόμα νωπές και επώδυνες.

Αντιγράφουμε από την έκθεση, που είναι πολύ λεπτομερή αφού αναφέρονται τα ονόματα αλλά και στοιχεία από τον φρικτό τρόπο δολοφονίας και βασανισμού αθώων παιδιών.

“Εις το αγρόκτημα του Αργουλίδα είχε καταφύγει ο εκ του χ. Κεφαλοβρύσι Βερβαλάκης μετά των 3 τέκνων του, Στυλιανού ετ. 12, Μαρίας ετ. 8, και Ευαγγελίας ετ. 6.

Ο πατήρ βλέπων τους Γερμανούς να πλησιάζουν (14/9) απεμακρύνθη από το αγρόκτημα και εκρύβη εντός σχοίνου, οπόθεν ηδύνατο να παρακολουθήση τα συμβαίνοντα.

Οι Γερμανοί εισελθόντες εις τον οικίσκον του κτήματος ευρόντες σακκίδια (βούργες) πολλά με τρόφιμα, ανήκοντα εις τους φεύγοντας κατοίκους, υποψιάσθησαν ότι ταύτα προορίζονται δια τους αντάρτας.

Τότε συνέλαβον τα εγκαταλελειμμένα παιδιά και ήρχισαν να τα βασανίζουν, δια να προβούν εις αποκαλύψεις· τα ωδήγησαν έξω, εχαράκωσαν με την ξιφολόγχην τα μάγουλά των και τας κνήμας των, τα εκέντησαν εις τα πέλματα και επειδή εκείνα δεν είχον τι να μαρτυρήσουν, τους απέσπασαν τα δόντια με την ξιφολόγχην και τέλος τα έσφαξαν δι αυτής· έπειτα τα εξήπλωσαν επί του τοίχου του κτήματος με κρεμασμένας τας κεφαλάς.”

Για αυτό έχει φτιαχτεί το Ελληνικό μνημείο αυτό. Για να θυμόμαστε όλοι και να μην μπορέσουμε να ξεχάσουμε τα αίσχοι που οι Έλληνες πέρασαν κατά την κατοχή από τους Γερμανούς ναζί.

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ