Δύο φωτογραφίες της Ιεράπετρας, τραβηγμένες από το ίδιο σημείο, με διαφορά 114 χρόνων

Η Ιεράπετρα το 1900 και το 2014, μέσα από 2 φωτογραφίες που έστειλε ο κ. Μανώλης Λουτσέτης, μαζί με την τεκμηρίωσή τους.

Η εικόνα είναι ένας αληθινός θησαυρός, η Ιεράπετρα των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Ήταν μια μικρή γειτονιά όπου συμβίωναν οθωμανικές και γεραπετρίτικες οικογένειες. Διακρίνονται τα χιονισμένα Λασιθιώτικα βουνά, ο κάμπος με τις ελιές, τα πετρόκτιστα και λεπιδοσκεπασμένα σπιτάκια με τους πυθαρένιους ανηφοράδες και η δίκλυτη εκκλησία του Αφέντη Χριστού.

Λιμένας Ιεράπετρας το 1900

Όλα αυτά συνθέτουν μια ωραία αλλά και νοσταλγική Γεράπετρο. Στη δεύτερη φωτογραφία τα αυτοκίνητα έχουν πάρει την θέση των ζώων, που αποτελούσαν για δεκαετίες το αποκλειστικό μέσο μεταφοράς των κατοίκων και των αγαθών τους.

Λιμένας Ιεράπετρας το 2014

Η Ιεράπετρα σήμερα, με πυκνή δόμηση και «πανωσηκώματα» που περιορίζουν τον ορίζοντα. Κάνει ακόμα πιο νοσταλγική τη διάθεση όσων την έζησαν πριν την ανοικοδόμηση.

Και οι δύο λήψεις έγιναν πάνω από το Φρούριο “Καλές”, της Ιεράπετρας. Η αρχική φωτογραφία είναι μεταξύ 1896-1901 και τραβήχτηκε από τον Paul Blank, Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Κρήτη κατά τη περίοδο εκείνη.

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ