Τα 10 αξιοθέατα που πρέπει να δεις οπωσδήποτε στην Κρήτη

Κερδίζοντας κάθε χρόνο τις εντυπώσεις ως ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, το πανέμορφο νησί της Κρήτης φιγουράρει για ακόμα μια φορά σε διεθνή ταξιδιωτικά site.

Αυτή τη φορά, η ταξιδιωτική ιστοσελίδα viator.com αφιερώνει ένα άρθρο της στην Κρήτη, αναφέροντας του δέκα λόγους για τους οποίους αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος.

Ξεκινώντας, ο συντάκτης αναφέρει ότι το νησί της Κρήτης είναι διάσημο ως το λίκνο του πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο. Κατοικήθηκε πριν από 9.000 χρόνια από τους Μινωίτες και σήμερα το νησί είναι διάσπαρτο από αρχαία ερείπια, ενώ διαθέτει ένα εντυπωσιακό ορεινό τοπίο και πολλές αμμώδεις παραλίες.

Σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τα πιο όμορφα μέρη στην Κρήτη, σύμφωνα με το viator.com:

Τα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις

Τα πανίσχυρα βενετσιάνικα τείχη του 13ου αιώνα, τυλίγουν το παλιό λιμάνι του Ηρακλείου, προσφέροντας την καλύτερη θέα στο μικρό οχυρωμένο φρούριο Κούλε. Δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το οικοδόμημα θα δείτε το Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου λαξευμένο στη λιθοδομή, πάνω από την κεντρική πύλη. Αυτό το μοτίβο ενετικής εξουσίας, υπάρχει σε πολλά μνημεία της βόρειας Ιταλίας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Περισσότερα για το Ηράκλειο

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις

Παλιά Πόλη Χανίων

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις

Τα Χανιά είναι η ομορφότερη πόλη της Κρήτης και το παλιό της κομμάτι είναι γεμάτο συναγωγές, τζαμιά και εκκλησιές, καθώς και υπέροχα κτίρια τούρκικης και βενετσιάνικης προέλευσης, συγκεντρωμένα γύρω από τον παραλιακό δρόμο του λιμανιού. Θα βρείτε μοντέρνες μπουτίκ, μπαρ και ταβέρνες στην προκυμαία, δίπλα στο θόλο του Τζαμιού του Χασάν Πασά και στο Ενετικό Μεγάλο Αρσενάλι.
Περισσότερα για τα Χανιά

Τα μινωικά ερείπια στα Μάλια

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις

Τα μινωικά ερείπια στα Μάλια μπορεί αν μην είναι τόσο γνωστά, όπως η Κνωσός, αλλά σίγουρα είναι πιο ήσυχα, παρά την έντονη φήμη της ομώνυμης πόλης. Εδώ θα βρείτε πολλά μνημεία για εξερεύνηση, όπως τα ερείπια ενός τεράστιου ανακτορικού συγκροτήματος, με επιβλητικές βίλες, κάποιες από τις οποίες διέθεταν πολυτελή μπάνια. Όλα αυτά είναι χτισμένα σε ελαιώνες, αν και η θέα στη θάλασσα έχει χαθεί, λόγω των προστατευτικών που έχουν τοποθετηθεί γύρω από το συγκρότημα.
Περισσότερα για τα Μάλια

Φαράγγι της Σαμαριάς

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις
Το φαράγγι της Σαμαριάς

Ξεκινώντας από τον Ομαλό, η θρυλική διαδρομή της Σαμαριάς στα Λευκά Όρη ξετυλίγεται μέσα σε ένα στενό, βραχώδες φαράγγι για 18 χιλιόμετρα, πριν καταλήξει στην Αγία Ρούμελη. Από εκεί , τα καραβάκια μεταφέρουν τους πεζοπόρους στη Χώρα Σφακίων, όπου λεωφορεία και ταξί συνδέουν το σημείο με το Ηράκλειο και τα Χανιά. Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι, αλλά δίνει στους περιπατητές την ευκαιρία να δουν αγριοκάτσικα, χαλιά με άγρια βότανα και αρπακτικά πουλιά.
Περισσότερα για το φαράγγι της Σαμαριάς

Λουτρό

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις

Το χαριτωμένο παραθαλάσσιο χωριό Λουτρό μπορεί είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα ή με τα πόδια. Έχει παραμείνει ένα ευχάριστο και παραδοσιακό λευκό χωριό και περνώντας την ημέρα εκεί είναι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο. Είναι το μεγαλύτερο μυστικό της Κρήτης, προσφέροντας κολύμπι, ένα χαλαρό γεύμα σε μια ταβέρνα ή χαλαρές στιγμές βλέποντας τα καραβάκια να έρχονται από τη Χώρα Σφακίων.
Περισσότερα για το Λουτρό

Μονή Αρκαδίου

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις

Η χρυσή πέτρινη εκκλησία του μοναστηριού στο Αρκάδι κοντά στο Ρέθυμνο αξίζει μια επίσκεψη για τα Ενετικά γλυπτά του και το μοναδικό καμπαναριό. Συμβολίζει ακόμα της ιστορία του αγώνα της Κρήτης για την ανεξαρτησία. Το 1866, πάνω από 1.000 άνθρωποι κατέφυγαν εδώ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του νησιού κατά της Τουρκοκρατίας. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο μοναστήρι, οι αποθήκες πυρίτιδας εξερράγησαν και εκατοντάδες πρόσφυγες σκοτώθηκαν. Όσοι γλίτωσαν την έκρηξη σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και ένα μνημείο σηματοδοτεί το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους.
Περισσότερα για τη Μονή Αρκαδίου

Παναγία της Κεράς

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις

Φαινομενικά φτιαγμένη από μικροσκοπικά στρογγυλά παρεκκλήσια και τρία τριγωνικά αετώματα, το εσωτερικό αυτής της μικρής βυζαντινής εκκλησίας πάνω από τους Μεσελέρους είναι μαγευτική, λόγω των ξεθωριασμένων τοιχογραφιών της. Προσφέρει επίσης μοναδικήθέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου στην βόρεια – ανατολική ακτή.

Σπιναλόγκα

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις

Το άγονο νησάκι της Σπιναλόγκας ήταν αποικία λεπρών μέχρι το 1957 και πήρε ζωή από το βιβλίο της Victoria Hislop “Το Νησί”. Σήμερα είναι ακατοίκητο, αλλά μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί με πλοίο από την Ελούντα. Οι έρημοι δρόμοι της Σπιναλόγκα, οι παλιές πέτρινες κατοικίες, οι οχυρώσεις και το νεκροταφείο έχουν μια φοβερή και τραγική ομορφιά καθώς γλιστρούν αργά στην εγκατάλειψη.
Περισσότερα για τη Σπιναλόγκα

Μάταλα

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις

Μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Κρήτης, τα Μάταλα, έγινε διάσημη στη δεκαετία του 1970, όταν ζαλισμένοι χίπις κατέβηκαν στο νησί από όλη την Ευρώπη. Εξακολουθεί να είναι δημοφιλής προορισμός, αλλά δεν είναι πλέον και τόσο μποέμ. Η αμμώδης παραλία προσφέρει ένα σκηνικό, που μοιάζει με κηρήθρα, με πολλές σπηλιές και ένα χαλαρό χωριό με άφθονες ταβέρνες με θαλασσινά. Δείτε το ηλιοβασίλεμα ακριβώς πάνω από το νησάκι στη μέση του κόλπου.
Περισσότερα για τα Μάταλα

Κνωσός

Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δεις

Το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού αναδεικνύει τα ερείπια ενός από τους πρώτους εκλεπτυσμένους πολιτισμούς του κόσμου, μιας πόλης που άκμασε εδώ και χιλιάδες χρόνια ως η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Τα μνημεία της Νεολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού είναι τα πιο εντυπωσιακά στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι μερικές από τις βίλες και τα τμήματα του γιγαντιαίου παλατιού του βασιλιά Μίνωα, που χτίστηκε αρχικά γύρω από το 2.000 π.Χ., ανακαινίστηκαν ατυχώς στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Περισσότερα για την Κνωσό

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ