Σαρτζετάκηδες εναντίον Πενταράκηδων. Η βεντέτα με τo μακελειό των 140 νεκρών!

Σαρτζετάκηδες εναντίον Πενταράκηδων. Η βεντέτα με τo μακελειό των 140 νεκρών!

Η βεντέτα που άνοιξαν οι οικογένειες των Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων εναντίον των Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων το μακρινό 1941, είναι αναμφίβολα η πλέον αιματηρή από όσες έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς στην Κρήτη. Οι δύο πολυπληθείς οικογένειες από το νομό Χανίων, είχαν μεγάλο εκτόπισμα και αντίστοιχη φήμη στην περιοχή και τον καιρό που οι Γερμανοί είχαν κάνει κατάληψη στο νησί, αντί τα μέλη τους να κοιτάξουν να συνασπιστούν ενάντια στον κατακτητή, αναλώθηκαν στον αλληλοσκοτωμό τους.

Η βεντέτα ξεκίνησε για «λόγους τιμής» και συγκεκριμένα εξαιτίας της «ατίμωσης» μιας νεαρής κοπέλας. Κάπως έτσι άνοιξε ο ατέρμονος κύκλος της βίας, ο οποίος συνεχίστηκε τόσο κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, όσο και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, με τα μέλη της μίας οικογένειας να επιχειρούν φονικές επιθέσεις στην άλλη και το αντίστροφο. Από την παράλογη αυτή βία, η οποία εν τέλει στοίχισε τη ζωή σε 140 ανθρώπους, στην περίοδο από το 1941 εώς το 1956, δεν γλίτωσαν ούτε τα μικρότερα μέλη των 2 οικογενειών, καθώς έχουν καταγραφεί θύματα ακόμη και ηλικίας 14 χρονών.

  10 Κρητικές λέξεις που κανείς στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν μπορεί να καταλάβει

tafos pentaridwn14 χρονών ήταν όμως και ένας από τους θύτες. Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Πεντάρης, ως μαθητής γυμνασίου είχε σκοτώσει τον Ευτύχη Σαρτζετάκη, τον επονομαζόμενο «Κανάρη», αρχηγό της οικογένειας, για να εκδικηθεί το θάνατο του 14χρονου αδελφού του Ανδρέα.

Για τη δολοφονία τότε είχε αθωωθεί στο δικαστήριο και δεκαετίες αργότερα ο ίδιος ο Βαγγέλης Πεντάρης έφτασε στο σημείο να εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Μια εξέλιξη με ιδιαίτερη σημειολογία, καθώς στην ψηφοφορία του 1985 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ίδιος με την ψήφο του προς τον Χρήστο Σαρτζετάκη, έδωσε ένα συμβολικό τέλος στην πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στις δύο χανιώτικες οικογένειες. Τότε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Πεντάρης υπερψήφισε στη Βουλή τον Σαρτζετάκη, ο οποίος είχε μακρινή συγγένεια με τους Σαρτζετάκηδες της Κρήτης.

  Η πρώτη φορολογική επανάσταση στην Ελλάδα, έγινε στην Κρήτη το 1928

Πηγές: mixanitouxronou.gr, daynight.com.gr

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα