Σε Αυτό το Μέρος της Ελλάδας Λέγεται Ότι Σχεδόν Κάθε Οικογένεια Έχει και Ένα Όπλο

H σειρά ντοκιμαντέρ του VICE «VICE Specials», συνεχίζει για δεύτερη χρονιά και προβάλλεται κάθε Σάββατο αποκλειστικά στην τηλεόραση του ANT1. Στα ντοκιμαντέρ της σειράς καταγράφονται ιδιαίτερα, προκλητικά θέματα και ιστορίες που σπάνια παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό.

Στο τελευταίο ντοκιμαντέρ της σειράς, με τίτλο «Μπαλωθιές: Από την παράδοση στην παράβαση», η ομάδα του VICE ερευνά ένα ιδιαίτερο και σκοτεινό έθιμο των Κρητικών, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι χαρές και οι λύπες τους συνοδεύονται από… πυροβολισμούς στον αέρα.

Ενώ το να έχεις όπλο στην Ελλάδα είναι παράνομο – εκτός κι αν έχεις ειδική άδεια, στην Κρήτη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εκεί η οπλοκατοχή είναι παράδοση. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει όπλα στην κατοχή της, τα οποία συνήθως είναι κειμήλια από την τουρκοκρατία και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

  Τραγούδι για τον Κορονοϊό, έγινε ο Ερωτόκριτος

Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο. Στους γάμους και τις χαρές στα χωριά της Κρήτης, οι Κρητικοί «παίζουν» μπαλωθιές ακόμα και με περίστροφα ή Καλάσνικοφ. Τι συνέβη και αυξήθηκε τόσο δραματικά η οπλοκατοχή στο νησί;

Κρήτη - Οπλοκατοχή

Η Ναταλί Σαβαρίκα και η ομάδα του VICE ταξίδεψε στην ορεινή Κρήτη, στην επαρχία Μυλοποτάμου, και ρώτησε τους ίδιους τους Κρητικούς τι σχέση έχουν με τα όπλα τους, σε μια προσπάθεια να διερευνήσει πότε η παράδοση εξελίσσεται σε παράβαση.

Παρουσίαση: Ναταλί Σαβαρίκα
Παραγωγή/Έρευνα: Ηλίας Μαδούρος
Σκηνοθεσία: Στέφανος Μπερτάκης
Κάμερα: Θοδωρής Κωνσταντίνου
Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς
Executive Producer VICE SPECIALS: Θανάσης Τρομπούκης

Πηγή: vice.com

 

Πολυμέσα

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά