ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη στην ταινία «Κόκκινος Ουρανός»

Ο «Κόκκινος Ουρανός» γυρίστηκε στην Κρήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του εκβάλλει σε μια ερημική τοποθεσία στα δύσβατα νότια του νησιού, εκεί όπου το τοπίο είναι άγριο και ταυτόχρονα καθησυχαστικό, έκθετο στις διαθέσεις του καιρού και ταυτόχρονα μαγευτικό, ξένο προς την ανθρώπινη κατάσταση και ταυτόχρονα ικανό να θρέψει τα πιο δυνατά συναισθήματα.

Και είναι καλοκαίρι όταν δύο φίλοι θα δοκιμάσουν τη σχέση τους με αφορμή μια γυναίκα, μοναχικοί ήρωες ενός γουέστερν που δεν χρειάζεται καμία Αγρια Δύση για να απλώσει την αφιλόξενη ερημιά του και να γίνει ταυτόχρονα κινηματογραφικό είδος και καθημερινή αφήγηση, μιλώντας για όσα χωρίζουν την ανθρώπινη φύση από αυτή μιας αλυσίδας ζωής που εκτείνεται πάνω και πέρα από τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τα θέλω και τα γιατί.

Υπόθεση

Σε ένα θερμοκήπιο στα Μάλια, τη μαγευτική παραλία της Τέρτσας στο νότιο Ηράκλειο και κυρίως μέσα και έξω από μια σύγκρουση χαρακτήρων, η Λάγια Γιούργου παίζει με τα στερεότυπα ενός ερωτικού τριγώνου, της τουρίστριας, του μοναχικού καουμπόι και του πνευματικού ερημίτη και τα ανατρέπει με τη βοήθεια της φύσης – ευλογημένη από ένα τόπο στα όρια της άγονης φαντασίωσης, όπου ο άνεμος μπορεί να λυσσομανά κάθε φορά που ο θυμός μεγαλώνει και η θάλασσα να σηκώνεται κάθε φορά που αναγκάζεται να σκεπάσει τις ανθρώπινες φωνές.

Φωτογραφίες από την ταινία

Οταν ο ουρανός θα γίνει κόκκινος, ο χρόνος θα σταματήσει. Περίπου όπως σταματάει πάντα όταν βρίσκεσαι μακριά από το αγριεμένο πλήθος σε μια παραλία καταφύγιο και απόδραση μαζί.

«Κόκκινος Ουρανός» της Λάγιας Γιούργου (2011) / Σενάριο: Λάγια Γιούργου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Ζαφειρόπουλος / Πρωταγωνιστούν: Ορφέας Αυγουστίδης, Απόστολος Τότσικας, Πίλα Βιτάλα, Λαέρτης Βασιλείου, Αργύρης Θανασούλας, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Αγγελική Λεμονή

Κείμενο: Μανώλης Κρανάκης (flix.gr)

Η παραλία Τέρτσα

Τα Τέρτσα είναι ένας μικρός οικισμός που βρίσκεται 91χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και 54χλμ νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στο Μύρτος και την Ψαρή Φοράδα. Βρίσκεται σε μια αρκετά καταπράσινη κοιλάδα με πηγές νερού που το χειμώνα βρέχεται από τον ποταμό Τσούνα και το ρέμα που διέρχεται μέσα από το άβατο φαράγγι της Λαπάθου. Τα Τέρτσα έχουν λιγοστούς, οι οποίοι κατάγονται κυρίως από το ορεινό χωριό του Συκολόγου, που βρίσκεται 7.5χλμ βορειότερα και στην περιφέρεια του οποίου ανήκουν τα Τέρτσα. Τα κτίσματα του οικισμού ήταν παλαιότερα αποθήκες για τα χαρούπια και τα κίτρα που παράγονταν στην περιοχή. Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται ακόμη με την γεωργία, καθώς στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπανάνας και λαχανικών (ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι κλπ). Λίγα μέτρα βόρεια της παραλίας υπάρχει ο γραφικός ναός του Αγίου Γεωργίου.

Μπροστά στο χωριό απλώνεται μια ήσυχη παραλία με χοντρή σταχτιά άμμο και υπέροχα κρυστάλλινα νερά. Τα Τέρτσα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα, διατηρώντας μέρος από την αυθεντικότητα τους. Θα βρείτε μόνο 2-3 ταβερνούλες και μερικές επιλογές διαμονής. Στην παραλία δεν υπάρχουν ομπρέλες, αλλά μπροστά από τον οικισμό υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά. Στο δυτικό άκρο της παραλίας υπάρχει ένας υπέροχος βράχος με τρομερούς σχηματισμούς, πίσω από τον οποίο σχηματίζεται μια δεύτερη μικρότερη παραλία, το Ψαροχάρακο, ακόμη πιο όμορφη από την πρώτη. Εκεί οδηγεί κι ένας σύντομος βατός χωματόδρομος που ξεκινάει από τον οικισμό και συνεχίζει δυτικά πάνω από τη μεγάλη παραλία του Βουρδόλακου.

Δείτε το trailer της ταινίας

"Κόκκινος Ουρανός" της Λάγιας Γιούργου, "Red Sky" Trailer

Δείτε πως γυρίστηκε η ταινία

Η ταινία online

Παρακολουθήστε την ταινία online στο movio.club

Μοιράσου το άρθρο