Ελευθερόστομες μαντινάδες της στιγμής: “Η Δασκάλα”

Ελευθερόστομες μαντινάδες της στιγμής: “Η Δασκάλα”

Σε κάποιο γλέντι το κέφι έχει φτάσει στο ζενίθ. Μεταξύ των συνδαιτημόνων είναι και μιά δασκάλα η οποία φημίζεται για την ικανότητά της να συνθέτει μαντινάδες. Η ίδια, διαθέτοντας αυτοπεποίθηση για την ικανότητά της αυτή, αρχίζει και λέει μια μαντινάδα, προκαλώντας ουσιαστικά τον μαντιναδολόγο Σταύρο Λουλάκη.

Στη μαντινάδα που θα πω, όποιος με μπροσταρέψει,
ψαρη φοράδα θα γενώ να με καβαλικέψει.

Ο γερό Λουλάκης αποδεχόμενος την πρόσκληση της απαντά:

Εγώ `καμα στο ιππικό και ξέρω από καβάλα
κι ως με θωρείς και σε θωρώ, σε καβαλώ δασκάλα.

 

Κρητικά ΑξεμούρισταΗ παραπάνω ιστορία προήλθε από το βιβλίο “Κρητικά αξεμουριστά – Ο ελευθερόστομος λόγος στην κρητική παράδοση του Ανδρέα Λενακάκη.
“Πρόκειται για μια συλλογή ελευθερόστομου λαογραφικού υλικού από την Κρήτη που καλύπτει μια χρονική περίοδο δύο αιώνων. Σ’ έναν καλαίσθητο τόμο καταγράφεται το ελευθερόστομο λεξιλόγιο και οι εκφράσεις της κρητικής διαλέκτου, ελευθερόστομα τραγούδια, μαντινάδες, παροιμίες, ανέκδοτα, αινίγματα, παιχνίδια, πετσώματα, γητειές, παραμύθια, ευτράπελες αφηγήσεις, sms και γενικά όλες τις εκφάνσεις του αθυρόστομου λαϊκού λόγου.”

 

Μπορείτε να το αγοράσετε online στην προνομιακή τιμή των 20,48€

 

Διαβάστε επίσης

Τι θα πει "Γλιτσολογά σαν την αίγα", "Τηνε τρώει το κουσκούνι τζη" και άλλες 43 ελευθερόστομες εκφράσεις του κρητικού λόγου

Κρήτη & Κρητικοί Κρήτη & Κρητικοί


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά