Συνταγή για Τυροζούλι – Φτιάξτε το σπιτικό Κρητικό τυρί

Συνταγή για Τυροζούλι – Φτιάξτε το σπιτικό Κρητικό τυρί

Σκληρό τυρί εξαιρετικής γεύσης που παρασκευάζεται γύρω από τον Ψηλορείτη και σε άλλες περιοχές. Σ’ αυτό το τυρί δεν χρησιμοποιείται πυτιά για την παρασκευή του, παρα μόνο ξύδι. Αποξηραίνεται και συντηρείται σε δοχεία με λάδι.
Είναι ένα μεικτό είδος τυριού και μυζήθρας και γίνεται όταν το γάλα που τυροκομείται είναι λίγο σε ποσότητα και δεν επαρκεί να ληφθεί χωριστά το τυρί και χωριστά η μυζήθρα.
Φημισμένο είναι το Σφακιανό τυροζούλι. Τώρα πλέον, μπορεί να το βρει κάποιος πολύ σπάνια στο εμπόριο, αλλά συνεχίζει να φτιάχνεται κυρίως στα σπίτια.

Με χλωρό τυροζούλι μπορούμε να φτιάξουμε καλιτσούνια και μυζηθρόπιτες, εφάμιλλες (για πολλούς καλύτερες) με αυτές που φτιάχνουμε με μυζήθρα ή ξινομυζήθρα.
Αν προτιμήσουμε να το ξεράνουμε, θα διαπιστώσουμε ότι ταιριάζει υπέροχα με ζυμαρικά.
Σαν επιτραπέζιο, καταναλώνεται και νωπό, και ελαφρά στεγνωμένο, και αλατισμένο, και ξερό…

Τυροζούλι - Το σπιτικό Κρητικό τυρί
Print Recipe
Μερίδες
1 μικρό τυρί
Μερίδες
1 μικρό τυρί
Τυροζούλι - Το σπιτικό Κρητικό τυρί
Print Recipe
Μερίδες
1 μικρό τυρί
Μερίδες
1 μικρό τυρί
Συστατικά
Μερίδες: μικρό τυρί
Οδηγίες
  1. Βάζουμε το γάλα να βράσει με το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς να μην τσικνώσει (καεί).
  2. Τη στιγμή που παίρνει την πρώτη βράση ρίχνουμε το ξύδι.
  3. Αμέσως το γάλα κόβει και με μία τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε το τυρόπηγμα
  4. Το βάζουμε σε τουπί ή τσαντίλα ή σουρωτήρι να στραγγίξει καλά από τον ορό (τα υγρά).
  5. Πιέζουμε το τυράκι ώστε να φύγουν τα υγρά και να μη μείνουν τρύπες στο εσωτερικό του
Συνταγή σημειώσεις

- Αν θέλουμε να το καταναλώσουμε νωπό δεν είναι απαραίτητο να το αλατίσουμε. Αν όμως θέλουμε να το διατηρήσουμε, το αλατίζουμε από όλες τις μεριές και το αφήνουμε να ξεραθεί σκεπασμένο με τούλι ώστε να μην το πλησιάζουν έντομα.
- Όταν ξεραθεί αρκετά, μπορούμε να το διατηρήσουμε σε ελαιόλαδο για πολλούς μήνες.Οι νοικοκυρές που φτιάχνουν πολλά, τα βάζουν σε μεγάλα δοχεία όλα μαζί και καλύπτουν το κενό που μένει με λάδι.

Συνταγή: Πόπη Αποστολογιωργάκη

Με την υποστήριξη του %sWP Ultimate Recipe

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Θα σε ενδιαφέρουν και αυτά

σχόλια