Μία συνταγή με εκλεκτά υλικά και αυθεντική μοσχοβολιά Κρήτης!
Στριφτούδια σε στακοβούτυρο με κιμά, απάκι και γραβιέρα Κρήτης
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 400 γρ. στριφτούδια Κρήτης
- 120 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- 1 κ.σ. στακοβούτυρο
Για τον κιμά
- 300 γρ. κιμάς ανάμικτος (χοιρινός και μοσχαρίσιος)
- 200 γρ. απάκι
- 0,5 σκελίδα σκόρδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 80 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- 100 ml κρασί λευκό
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 κόκκος μπαχάρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Κόβετε το απάκι σε μικρά κυβάκια και το αλέθετε στο μούλτι μέχρι να γίνει κιμάς.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί λίγο ρίχνετε το σκόρδο και τον πελτέ. Προσθέτετε τον κιμά και το απάκι και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τη δάφνη και το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο νερό και καλύπτετε με το καπάκι. Αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.
- Βράζετε τα στριφτούδια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζετε καλά. Στην ίσια κατσαρόλα όπου βράσατε τα στριφτούδια λιώνετε το στακοβούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτετε τα ζυμαρικά.
- Ανακατεύετε καλά με τον κιμά και το τυρί και σερβίρετε. Για επιπλέον φρεσκάδα μπορείτε να γλασάρετε μερικά ντοματίνια και να προσθέσετε λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό.