Πως να φτιάξετε κρητικές ομαθιές (ή οματιές ή αματιές)

Πως να φτιάξετε κρητικές ομαθιές (ή οματιές ή αματιές)

Χριστουγεννιάτικο φαγητό, γνωστό ευρύτατα στο Βυζαντινό κόσμο.
Η καταγωγή του όμως ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου χρησιμοποιούσαν το αίμα των ζώων για την παρασκευή του.

Οι “αιματίαι” των Βυζαντινών παρασκευάζονταν από το παχύ έντερο των χοίρων, τα εντόσθια και το αίμα τους. Έβραζαν και έπηζαν το αίμα και στη συνέχεια γέμιζαν με αυτό τα έντερα στα οποία είχαν ήδη βάλει βρασμένα εντόσθια.

Ο 37ος κανών της εν Λαοδικεία Συνόδου θα απαγορεύσει την κατανάλωση της «αιματίας» επειδή θεωρεί την χρήση αίματος ειδωλολατρικό γαστρονομικό κατάλοιπο.

Από τον 15ο αιώνα φαίνεται να καθιερώνεται η παρασκευή του φαγητού σύμφωνα με το συνήθη τρόπο αλλά χωρίς το αίμα. Η ονομασία, όμως, διατηρήθηκε.

Οι ομαθιές η αμαθιές ή αματιές, μαγειρεύονται ακόμη και σήμερα στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της ελλάδας, σπανιότερα, με διαφορετικούς τρόπους και ονομασία.


Πως να φτιάξετε κρητικές ομαθιές (ή οματιές ή αματιές)
Κρητικές Ομαθιές
Print Recipe
Πως να φτιάξετε κρητικές ομαθιές (ή οματιές ή αματιές)
Κρητικές Ομαθιές
Print Recipe
Ingredients
Servings:
Instructions
  1. Πλένουμε τα έντερα και τα τοποθετούμε, για 4 μέρες, σε μια λεκάνη με νερό, το οποίο αλλάζουμε συχνά.
  2. Κόβουμε τα εντόσθια και τα βράζουμε. Στο ίδιο νερό βάζουμε το χόντρο ή το ρύζι. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε λίγο ακόμα.
  3. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα έντερα. Κάνουμε μερικές τρύπες στο έντερο μ’ ένα πιρούνι.
  4. Βράζουμε νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλάτι. Ρίχνουμε τις ομαθιές και ψήνουμε περίπου 1 ώρα
Recipe Notes

Όταν λευκαίνουμε τα έντερα, ρίχνουμε στο νερό, φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Στο μίγμα,μπορούμε,αν θέλουμε να προσθέσουμε, κατά βούληση, με μυζήθρα, αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι, κύμινο...

Powered byWP Ultimate Recipe

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά