Νηστίσιμη Κρητική Συνταγή: Φάβα από κουκιά (κουκόφαβα)

Νηστίσιμη Κρητική Συνταγή: Φάβα από κουκιά (κουκόφαβα)

Η φάβα στην Κρήτη γινόταν παραδοσιακά από κουκιά. Κατάλοιπο των Ιταλών, υποδηλώνοντάς το η ίδια η λέξη, αφού στα λατινικά «faba» σημαίνει «κουκιά». Καθώς, λοιπόν, διανύουμε περίοδο νηστείας, σας παραθέτουμε συνταγή για φάβα με κουκιά, τη γνωστή κουκόφαβα.

Νηστίσιμη Κρητική Συνταγή: Φάβα από κουκιά (κουκόφαβα)
Print Recipe
Servings Prep Time
6 9,5 ώρες
Cook Time
1 ώρα
Servings Prep Time
6 9,5 ώρες
Cook Time
1 ώρα
Νηστίσιμη Κρητική Συνταγή: Φάβα από κουκιά (κουκόφαβα)
Print Recipe
Servings Prep Time
6 9,5 ώρες
Cook Time
1 ώρα
Servings Prep Time
6 9,5 ώρες
Cook Time
1 ώρα
Ingredients
Servings:
Instructions
  1. Αφήνουµε τα κουκιά στο νερό περίπου 9 ώρες. Στη συνέχεια τα βράζουµε σε µπόλικο νερό για 20 λεπτά. Τα στραγγίζουµε και τα αφήνουµε να κρυώσουν ελαφρά.
  2. Βάζουµε τα κουκιά σε µία καθαρή κατσαρόλα και συµπληρώνουµε νερό µέχρι να τα σκεπάζει και τα βράζουµε για 10 λεπτά ακόµα.
  3. Σουρώνουµε και πάλι και τα αφήνουµε να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζουµε και τα ρίχνουµε ξανά σε µία κατσαρόλα µε δύο φλιτζάνια νερό και λίγο αλάτι. Ψήνουµε µε ανοικτό το καπάκι της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνέχεια µε ένα κουτάλι, µέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να λιώσουν τα κουκιά. Αν χρειαστεί προσθέτουµε λίγο ακόµα νερό µέχρι να γίνει η φάβα χυλός.
  4. Σερβίρουµε τη φάβα ζεστή σε µικρά πιάτα. Περιχύνουµε κάθε πιάτο µε µια κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο λεµόνι και πασπαλίζουµε µε λίγο ψιλοκοµµένο κρεµµύδι και πιπέρι.
Recipe Notes

Πηγή: kritikaepikaira.gr, cretan-nutrition.gr

Powered byWP Ultimate Recipe
  «Έτσι μαγειρεύω το τσιγαριαστό στη Γαύδο»

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το

Δείτε και αυτά

Παρόμοια άρθρα