Συνταγή για Κρητικό Μαγγίρι: Αλμυρή και γλυκιά παρασκευή
Συστατικά
Για τη ζύμη
Για το μαγείρεμα
Για το σερβίρισμα
Οδηγίες
Παρασκευή ζύμης
  1. Σε λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το νερό με το λάδι. Ζυμώνουμε να γίνει μια μάλλον σφικτή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.
  2. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο λεπτό αλλά όχι και αέρινο. Το τυλίγουμε στο ξυλίκι, και το κόβουμε κατά μήκος τυλιγμένο. Τα κομμάτια που προκύπτουν τα κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια πλευράς 2 εκατοστών.
  3. Τα αλευρώνουμε να μην κολλήσουν και τα μαζεύουμε σε ένα σουρωτήρι. Όταν τελειώσουμε με όλη τη ζύμη τα αφήνουμε να στεγνώσουν για ένα μισάωρο.
Μαγείρεμα
  1. Βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι να βράσει, κουνάμε το μαγκίρι μέσα στο σουρωτήρι να φύγει το περίσσιο αλεύρι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μισά απ’ αυτά.
  2. Λίγο μετά, βάζουμε σε τηγάνι το λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε τα υπόλοιπα να τηγανιστούν ανακατεύοντας τα να μην καούν.
  3. Όταν ροδίσουν ελαφρά και γίνουν τραγανά, τα αδειάζουμε μαζί με το λάδι τους στην κατσαρόλα που βράζουν τα υπόλοιπα. Προσεκτικά βέβαια γιατί φουσκώνει απότομα το νερό όταν πέσει το βραστό λάδι!
  4. Αφήνουμε να βράσουν για πολύ λίγο όλα μαζί και σερβίρουμε με μπόλικο τυρί.
Εναλλακτική γλυκιά παρασκευή
  1. Χωρίζουμε πάλι τα μαγγίρια στα δύο και κάνουμε την ίδια διαδικασία μόνο που τα βράζουμε σε γάλα με ζάχαρη,τα άλλα μισά τα κάνουμε τηγανιτά και σερβίρουμε με ζάχαρη (ή μέλι) και κανέλα.
Συνταγή σημειώσεις

– Επειδή θέλουν γύρω στη μισή ώρα να βράσουν, τα τηγανισμένα καλό είναι να τα προσθέσουμε τα τελευταία 5 ή 10 λεπτά ώστε να τα βρίσκουμε τραγανιστά μέσα στη σούπα μας.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό αρνιού αντί για νερό.
– Στη γλυκιά παρασκευή, μπορούμε να προσθέσουμε μία μεγάλη κουταλιά γιαούρτι.

Πηγές συνταγών: [cretangastronomy] [evaintasteland]

Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
free download udemy course
download intex firmware
Premium WordPress Themes Download
udemy course download free
  Κρητική συνταγή: Σοφεγάδα