Μαγγίρι: Το κρητικό ζυμαρικό της φτώχιας (συνταγή)

Το μαγγίρι (ή μαγκίρι) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που παλαιότερα καταναλωνόταν από τις φτωχές κυρίως οικογένειες και ήταν ένα φαγητό που παρέπεμπε στις εποχές της φτώχειας και της ανέχειας.

Είναι ένα ζυμαρικό -μιά πολύ φαρδιά χυλοπίτα- που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το σχήμα του, που ήταν τετράγωνο, διαστάσεων 2Χ2 εκατοστών, περίπου. Η βασική του μορφή ήταν φρέσκο ζυμαρικό μέσα σε σούπα. Άλλες εκδοχές ήταν ένα μέρος του ζυμαρικού να τηγανιζόταν και να έπεφτε μετά κι αυτό στη σούπα, έτσι ώστε να υπάρχει αντίθεση του τραγανού με το μαλακό.

Τα βασικά συστατικά του είναι το αλεύρι και το νερό, τα οποία υπήρχαν σε κάθε σπίτι και ήταν η “εύκολη” λύση για να χορτάσουν τα πεινασμένα στόματα. Αρκούσε να ανοίξεις φύλλο και να το βράσεις. Τρωγόταν με τριμμένο αθότυρο και σκέτο τις περιόδους νηστείας, αλλά και σε γλυκιά παρασκευή με ζάχαρη και κανέλα.

Η ονομασία του εικάζεται ότι πάρθηκε από το οθωμανικό χάλκινο νόμισμα mangir που είχε μηδαμινή αξία.

Τα βασικά συστατικά του είναι το αλεύρι και το νερό, τα οποία υπήρχαν σε κάθε σπίτι και ήταν η "εύκολη" λύση για να χορτάσουν τα πεινασμένα στόματα.

Συνταγή για Κρητικό Μαγγίρι: Αλμυρή και γλυκιά παρασκευή

ΕΙΔΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ Γλυκά, Ζυμαρικά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  

Για τη ζύμη

  • 1 κούπα αλεύρι σταρένιο
  • 1 κούπα αλεύρι σκληρό
  • 0,5 κούπα νερό χλιαρό
  • 0,5 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το μαγείρεμα

  • 1,5 λίτρο νερό
  • 0,5 κούπα λάδι
  • λίγο αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • μπόλικο τριμμένο τυρί κατά προτίμηση κρητικό αθότυρο ή κεφαλοτύρι

ΟΔΗΓΙΕΣ
 

Παρασκευή ζύμης

  • Σε λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το νερό με το λάδι. Ζυμώνουμε να γίνει μια μάλλον σφικτή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.
  • Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο λεπτό αλλά όχι και αέρινο. Το τυλίγουμε στο ξυλίκι, και το κόβουμε κατά μήκος τυλιγμένο. Τα κομμάτια που προκύπτουν τα κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια πλευράς 2 εκατοστών.
  • Τα αλευρώνουμε να μην κολλήσουν και τα μαζεύουμε σε ένα σουρωτήρι. Όταν τελειώσουμε με όλη τη ζύμη τα αφήνουμε να στεγνώσουν για ένα μισάωρο.

Μαγείρεμα

  • Βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι να βράσει, κουνάμε το μαγκίρι μέσα στο σουρωτήρι να φύγει το περίσσιο αλεύρι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μισά απ’ αυτά.
  • Λίγο μετά, βάζουμε σε τηγάνι το λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε τα υπόλοιπα να τηγανιστούν ανακατεύοντας τα να μην καούν.
    Τα βασικά συστατικά του είναι το αλεύρι και το νερό, τα οποία υπήρχαν σε κάθε σπίτι και ήταν η "εύκολη" λύση για να χορτάσουν τα πεινασμένα στόματα.
  • Όταν ροδίσουν ελαφρά και γίνουν τραγανά, τα αδειάζουμε μαζί με το λάδι τους στην κατσαρόλα που βράζουν τα υπόλοιπα. Προσεκτικά βέβαια γιατί φουσκώνει απότομα το νερό όταν πέσει το βραστό λάδι!
  • Αφήνουμε να βράσουν για πολύ λίγο όλα μαζί και σερβίρουμε με μπόλικο τυρί.

Εναλλακτική γλυκιά παρασκευή

  • Χωρίζουμε πάλι τα μαγγίρια στα δύο και κάνουμε την ίδια διαδικασία μόνο που τα βράζουμε σε γάλα με ζάχαρη,τα άλλα μισά τα κάνουμε τηγανιτά και σερβίρουμε με ζάχαρη (ή μέλι) και κανέλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

– Επειδή θέλουν γύρω στη μισή ώρα να βράσουν, τα τηγανισμένα καλό είναι να τα προσθέσουμε τα τελευταία 5 ή 10 λεπτά ώστε να τα βρίσκουμε τραγανιστά μέσα στη σούπα μας.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό αρνιού αντί για νερό.
– Στη γλυκιά παρασκευή, μπορούμε να προσθέσουμε μία μεγάλη κουταλιά γιαούρτι.
Πηγές συνταγών: [cretangastronomy] [evaintasteland]

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ