Κρητική συνταγή: Μελιτζάνες με χόντρο και απάκι

Ένα υπέροχο πιάτο, που δύσκολα θα το γευτεί κανείς σε επαγγελματικές κουζίνες

Κρητική Συνταγή: Μελιτζάνες με χόντρο και απάκι

ΕΙΔΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ Αλλαντικά, Λαχανικά
ΜΕΡΙΔΕΣ 4 άτομα

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  

  • 500 γρ χόντρος
  • 10 φέτες απάκι
  • 2 μελιτζάνες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 4 ντομάτες τριμμένες
  • 3 κ.σ. πελτές
  • 200 γρ αγκινάρες (μπορούμε να βάλουμε μικρά αγκιναράκια βάζου)
  • 250 γρ τυροζούλι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. μάραθα ψιλοκομμένα
  • 150 ml κρασί κόκκινο
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ
 

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες (θέλουμε περίπου 10 φέτες) και τις μουλιάζουμε στο νερό για 30 λεπτά, περίπου
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C. Στεγνώνουμε τις φέτες μελιτζάνας. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Απλώνουμε τις φέτες της μελιτζάνας, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις αλατίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  • Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε επιφάνεια εργασίας και απλώνουμε πάνω σε κάθε φέτα μελιτζάνας, μια φέτα απάκι και από πάνω μια φέτα τυροζούλι. Τυλίγουμε σε ρολά, τα οποία αραδιάζουμε σε ταψί. Περιχύνουμε τα ρολά με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
  • Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα αγκιναράκια με τον μάραθο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τη 1 κουτ. γλυκού πελτέ, περίπου 6 ποτήρια νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε το χόντρο, ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει ο χόντρος και να πιει τα υγρά. Σερβίρουμε τα ρολά μαζί με το χόντρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

- Αν δεν βρείτε τυροζούλι, μπορείτε να αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε κατσικίσιο τυρί της αρεσκείας σας.
Από τον σύλλογο Γυναικών Επισκοπής Ηρακλείου "Η ΕΡΓΑΝΗ"

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ