Όταν ο Ντίσνευ βρέθηκε στη Κρήτη το 1963 για να γυρίσει ταινία

Όλοι γνωρίζουν τον Γουώλτ Ντίσνεϋ, τον πιο γνωστό παραμυθά παγκοσμίως που άφησε εποχή με τη δημιουργία των γνωστών ταινιών κινουμένων σχεδίων “Μίκυ Μάους” αλλά και με τη δημιουργία της Ντίσνεϋλαντ, που αποτελεί όνειρο για κάθε παιδί.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι ο αμερικανός παραγωγός ταινιών, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, το 1963 επέλεξε την Κρήτη για το γύρισμα της ταινίας “Τα κρόσια του Φεγγαριού” (αγγλικός τίτλος “The Moon-Spinners”).

Τα πρωτοσέλιδα εκείνης της εποχής είχαν πάρει φωτιά, φιλοξενώντας δηλώσεις και φωτογραφίες του γνωστού παραγωγού.

Η ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρημα δράσης της Mary Stewart και σκηνοθέτη τον James Neilson, επικεντρώνονταν στην ιστορία ενός κλέφτη κοσμημάτων που κρύφτηκε στο νησί της Κρήτης.

Τα γυρίσματα έγιναν σε Ελούντα και Άγιο Νικόλαο, ενώ οι απαιτήσεις της ταινίας είχαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κάποιων επιχειρήσεων και δομών που δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή στη περιοχή. Η υπογραφή του Walt Disney, υπάρχει ακόμα και σήμερα στο βιβλιο επισκεπτών του Minos Beach.

Η προεργασία για τα γυρίσματα άρχισε στις αρχές του καλοκαιριού του 1963. Στην παραλία του Σχίσματος της Ελούντας έπρεπε να στηθεί, να κατασκευαστεί ένα ψαροχώρι για τις ανάγκες της ταινίας. Ανοίχτηκε γραφείο της εταιρείας στου Μανώλη του Μαυρικάκη του λεγόμενου Παυλάκη το μαγαζί όπου ρυθμιζόταν οι λεπτομέρειες της πρόσληψης δεκάδων τεχνιτών: μαραγκών, κτιστών αλλά και εργατών, κομπάρσων κ.ά. Η εποχή ήταν δύσκολη, υπήρχε μεγάλη ανάγκη για εργασία αλλά δεν υπήρχε δραστηριότητα για να απορροφήσει εργατικό δυναμικό, γι’ αυτό και η κοσμοσυρροή στο γραφείο της εταιρείας στο μαγαζί του Παυλάκη.

Το μεροκάματο πολύ καλό. 60 δραχμές οι εργάτες και 80 οι μαστόροι. Ήταν λοιπόν πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρουν εργασία έστω και προσωρινή πολλοί Ελουντιανοί.

Ελουντιανοί το 1964

Οι εργασίες ανέγερσης των κατοικιών άρχισαν στα τέλη του Ιουλίου. Αναφορικά με την Ελούντα εκείνων των χρόνων της προετοιμασίας των σκηνικών γράφει η εφημερίδα Ανατολή στις 9-10 Αυγούστου 1963 από τη στήλη Πεννιές :

“Η Ελούντα καθημερινώς συγκεντρώνει πλήθη επισκεπτών που πηγαίνουν εκεί για να κολυμπήσουν και να ιδούν τα κατασκευαζόμενα έργα από την κινηματογραφική εταιρεία του Ντίσνεϋ. Μολονότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει ακόμη, η περιοχή γύρω από την εκκλησία του Σκίσματος έχει αποκτήσει τελείως άλλη νέα μορφή”.

Για να χτιστούν τα σπίτια στην παραλία (από το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι το εστιατόριο «παραδοσιακό») καθώς και η εκκλησία στη σημερινή ταβέρνα «Βριτομάρτυς» χρησιμοποιήθηκαν εκατοντάδες τόνοι ντόπιας γκρίζας πέτρας, 25 τόνοι γύψος, 500 γαλόνια ασβέστης, 200 γαλόνια μπογιά, 2.000 κομμάτια ξύλου, 100 κυβικά άμμος και εκατοντάδες τόνοι μπαμπού, κλήματα και εξωτικά φυτά.

Ξαναβάφτηκαν σπίτια, μαγαζιά και καφενεία. Επισκευάστηκαν οι Μύλοι στο Κανάλι και κατασκευάστηκε ένα καινούργιος ανεμόμυλος λίγα μέτρα παραπέρα, στο σημερινό ξενοδοχείο του Αλεξόπουλου στο Νησί, ενώ τα αδέλφια Γιώργης (Μοχιανός) και Νίκος Σφυράκης χτίζουν το Θαλασσόμυλο στην πλατεία και κατοικίες.

Οι μεταφορές και οι επικοινωνίες βελτιώθηκαν. Επίσης συνδέθηκαν τηλεφωνικές γραμμές που δεν υπήρχαν πριν. Το “Μέγαρο” του Κωστή Μαυρικάκη στέγασε αρκετούς από τους συντελεστές της ταινίας. Πρέπει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι το Μέγαρο υπήρξε ο προπομπός της τουριστικής ανάπτυξης, αφού ο διορατικός επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης του προείδε ότι ο τόπος έχει όλα τα προσόντα για να αναπτυχθεί τουριστικά,

Για να προλάβει τις ημερομηνίες έναρξης ο GuyWalker Γουόκερ διευθυντής κατασκευών, αύξησε το εργατικό δυναμικό με περισσότερους από εκατό 100 Ελουδιανούς εργάτες. Ακόμη και τις ώρες της μεσημεριανής ξεκούρασης (1 – 4) δούλευαν για να τελειώσει γρηγορότερα η αποκατάσταση.

Όταν τέλειωσαν τα έργα το Σχίσμα, μετατράπηκε σε μαγευτικό εξωτικό μέρος και ο Γουώκερ σημείωσε : “Αυτή είναι η μεγαλύτερη δουλειά που έχω ετοιμάσει τα τελευταία 28 χρόνια που είμαι στο επάγγελμα“.

Ο τύπος της εποχής για την ταινία

Εικόνες από την ταινία

Σκηνές από την ταινία

[su_note note_color=”#d9edf7″]

Δες την ταινία online

[/su_note]

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ