Τι είναι το απάκι και πώς φτιάχνεται; (video)

Είναι από τα πιο εκλεκτά αλλαντικά, είναι νόστιμο, αρωματικό και απολαυστικό. Ο λόγος για το αγαπημένο κρητικό απάκι, που με τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση έχει κερδίσει τις καρδιές και τους ουρανίσκους μας.

Το έχεις δει σε συνταγές, σε περιοδικά, σε μενού εστιατορίων. Τελικά, τι είναι το απάκι;

Τι είναι

Ένα ιδιαίτερα νόστιμο αλλαντικό που σε ταξιδεύει στη Μεγαλόνησο, εκεί όπου οι άνθρωποι φτιάχνουν με μεράκι και ξεχωριστό τρόπο αυτό το μικρό θαύμα γεύσης. Είναι φυσικό προϊόν, παραδοσιακό, και δεν περιέχει κανένα συντηρητικό. Οφείλει την ξεχωριστή γεύση του στην καλή πρώτη ύλη, το ποιοτικό ξίδι και τα υπέροχα αρωματικά βότανα της εύφορης κρητικής γης, ενώ στον τρόπο παρασκευής του είναι φανερό το απόσταγμα αιώνων τεχνογνωσίας στη συντήρηση του κρέατος.

Free Movies

Πώς φτιάχνεται;

Το παραδοσιακό, γνήσιο κρητικό απάκι παρασκευάζεται από ψαρονέφρι, που δεν έχει λίπος και είναι πολύ τρυφερό. Το κρέας αλατοπιπερώνεται, πασπαλίζεται με αρωματικά βότανα, φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι και μαρινάρεται για 2-3 ημέρες σε ξίδι από καλό κρασί. Βέβαια, η επιλογή των βοτάνων εξαρτάται από τον τόπο παρασκευής και τις προσωπικές επιλογές του παρασκευαστή. Στη συνέχεια, κρεμιέται σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται σιγά σιγά με κλαδιά από ελιά, κέδρο, κυπαρίσσι κ.ά. και φυσικά από αρωματικά φυτά, που του δίνουν φοβερή γεύση. Το βρίσκουμε σε διάφορες συσκευασίες στα ράφια των παντοπωλείων και των καταστημάτων με κρητικά προϊόντα καθώς και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Εκτός από ψαρονέφρι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρέας από χοιρινό μπούτι, που έχει χαμηλότερο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πρόκειται για κρέας όσο γίνεται τρυφερό και δίχως λίπος!

Το έχεις δει σε συνταγές, σε περιοδικά, σε μενού εστιατορίων. Τελικά, τι είναι το απάκι;

Ιδιότητες & χρήσεις

Το απάκι είναι καθαρό χοιρινό κρέας χωρίς λίπος, οπότε σε σωστή ποσότητα αποτελεί μια καλή διατροφική επιλογή. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, νιασίνη, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες και νάτριο (αλάτι). Μια λεπτή φέτα (28-30γρ.) έχει 35 θερμίδες περίπου. Οι τρόποι να το απολαύσετε πολλοί και όλοι τους πεντανόστιμοι: Τρώγεται σκέτο ή ζεσταμένο λιγάκι στο τηγάνι ή τον φούρνο παρέα με καλή ρακή ή κρασί. Απογειώνει τη φασολάδα, τα όσπρια και τα λαδερά που αγαπάτε, γίνεται τηγανιά, εκπληκτική βάση για διάφορες σάλτσες ζυμαρικών ή νοστιμίζει απίστευτα διάφορες σούπες, πίτσες, δροσερές σαλάτες και τις πολυαγαπημένες μας ομελέτες.

Free Movies

Και μερικές προτάσεις για να το απολαύσετε

Παραδοσιακό Κρητικό απάκι (καπνιστό χοιρινό)

Πηγή: lavitaebella.gr

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ