Από την Αγία Φωτεινή, στην Αγία Γαλήνη: μια παραθαλάσσια διαδρομή στο Νότιο Ρέθυμνο

Μια περίτεχνη ακτή καμωμένη από απόκρημνα βράχια, αμμόλοφους, κρυφά κολπάκια και ερημικά τοπία. Οι πιο όμορφες παραλίες του Νότιου Ρεθύμνου προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, αλλά έχουν διατηρήσει τη φυσική τους ομορφιά και γαλήνη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αυτός ο τόπος επιλέχθηκε από κέντρα γιόγκα και οδοιπόρους κάθε λογής που ψάχνουν τη δική τους εκδοχή του “ζεν”.

Η διαδρομή που προτείνουμε είναι εφικτή σε μια μέρα (αν βιαστείς), αλλά ιδανικά θα ξοδέψεις τουλάχιστον 2-3 μέρες, για να δώσεις στην κάθε παραλία την προσοχή που της αξίζει. Θα βρεις δωμάτια και ξενοδοχεία κοντά σε όλες τις παραλίες! Το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Γαλήνης προσφέρει τις περισσότερες επιλογές (από φτηνά δωμάτια μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία) αλλά αν προτιμάς ένα πιο απόμερο σκηνικό, τότε θα βρεις δωμάτια στις Λίγκρες, στην Τριόπετρα και στον Άγιο Παύλο (και καλό θα ήταν να κάνεις κρατήσεις από πριν).

Αυτή η διαδρομή δεν έχει αρχή ή τέλος. Θα σου πούμε τι προσφέρει η καθεμία από αυτές τις μοναδικές παραλίες και φτιάξε τις διακοπές σου όπως θες!

Αγία Φωτεινή

Η Αγία Φωτεινή είναι από τις λιγότερο γνωστές παραλίες της περιοχής, αλλά κρύβει τόσα πολλά μυστικά που δε γίνεται να μη την επισκεφτείς! Αν περπατήσεις τριγύρω (ανατολικά και δυτικά) θα βρεις μικρές παραλίες «διαμαντάκια», ιδανικές για κάμπινγκ και απομόνωση. Μπορείς να περπατήσεις από δω ως τις Λίγκρες (ή το ανάποδο), για να ανακαλύψεις μερικές ακόμα υπέροχες παραλίες με αμμόλοφους. Αν έρθεις ως εδώ με το αυτοκίνητο θα καταλήξεις σε μια οικογενειακή ψαροταβέρνα που σχεδόν αγγίζει το νερό και προσφέρει την ιδανική απόδραση από τη ζέστη του καλοκαιριού. Μια φορά κι ένα καιρό, εδώ βρισκόταν το λιμάνι του Κισσάνδρου, ένας εμπορικός κόμβος για όλη την περιοχή.

Λίγκρες

Μια ατελείωτη αμμουδιά με πεντακάθαρα βαθιά νερά που φιλοξενεί κάθε γούστο. Οι Λίγκρες είναι από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης, ιδανική για όσους αναζητούν την απομόνωση και την παρθένα ομορφιά των κρητικών παραλιών, αλλά και για οικογένειες που θέλουν να βρίσκονται κοντά στο δρόμο και σε ανέσεις (φρέσκο νερό και φαγάκι!). Ο ασφαλτόδρομος καταλήγει σε μια ταβέρνα-ξενώνα, αλλά αν περπατήσεις λίγο θα βρεις πολλά όμορφα σημεία για να κατασκηνώσεις ή να κάνεις γυμνισμό! Περπατώντας παραλιακά προς Αγία Φωτεινή, θα βρεις ένα μικρό καταρράκτη για να «σβήσεις» τη ζέστη και το αλάτι!

Τριόπετρα

Η Τριόπετρα πήρε το όνομα της από τις τρεις γιγάντιες πέτρες που αναδύονται από το βυθό και είναι σίγουρα μια από τις παραλίες-σύμβολο του Νότιου Ρεθύμνου, και μια απο τις πιο ξεχωριστές στο νησί. Εδώ θα βρεις ομπρέλες και ξαπλώστρες, ταβέρνες και δωμάτια. Η παραλία όμως είναι τόσο μεγάλη που, όπως και οι Λίγκρες, προσφέρεται για απομόνωση, γυμνισμό και κάμπινγκ (αν δε φυσάει!) Μην παραλείψεις μια μικρή αναρρίχηση στους βράχους προς τις τρεις πέτρες για να παρατηρήσεις τα παράξενα πετρώματα από κοντά. Προσοχή: επειδή η θάλασσα στην Τριόπετρα είναι «ανοιχτή», όταν φυσάει τα κύματα και τα ρεύματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

Μικρή Τριόπετρα

Η μικρή αδελφή της απέραντης παραλίας της Τριόπετρας, που μοιράζεται μαζί της τις τρεις γιγάντιες πέτρες, είναι μια πιο «μαζεμένη» και ήρεμη παραλιούλα, κατάλληλη για οικογένειες. Εδώ θα βρεις ομπρέλες και ξαπλώστρες και μια καλή ταβέρνα-καφετέρια δίπλα στην παραλία. Από εδώ μπορείς να περπατήσεις ανατολικά ως τους αμμόλοφους του Αγ. Παύλου (γνωστή και ως Ακουμιανή Γυαλιά) περνώντας το μικρό δέλτα του ποταμού.

Άγιος Παύλος

Η κύρια παραλία του Άγιου Παύλου είναι ίσως η πιο απάνεμη και εύκολα προσβάσιμη παραλία της περιοχής, με 2-3 ταβέρνες και ξενοδοχεία που δεν «ενοχλούν» ιδιαίτερα το φανταστικό τοπίο. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, και ο βραχώδης βυθός ιδανικός για υποβρύχιες εξερευνήσεις. Εδώ θα βρεις ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά υπάρχει άφθονος χώρος για να απλώσεις την «αυθαίρετη» πετσέτα σου. Μη ξεχάσεις να περιηγηθείς πάνω στο λόφο, απ’όπου χύνονται οι διάσημοι αμμόλοφοι του Άγιου Παύλου. Το μονοπατάκι ξεκινάει από μια ξύλινη σκάλα στην άκρη της παραλίας, και μόλις φτάσεις στην κορυφή θα απολαύσεις μια μοναδική θέα του Λιβυκού και των αμμόλοφων. Τα περίεργα βράχια που θα δεις, που μοιάζουν με έργο τέχνης ή το κουφάρι ενός δεινόσαυρου, έχουν προταθεί για τη λίστα Φυσικών Μνημείων της Ελλάδος, αλλά ακόμα αναμένουν αναγνώριση και προστασία από μελλοντικά «επενδυτικά» σχέδια. Οι παρθένες παραλίες με τους αμμόλοφους που θα δεις από κάτω είναι πιο εύκολα προσβάσιμες από το δρόμο που οδηγεί στη μικρή Τριόπετρα. Παρκάρεις το αυτοκίνητο σου λίγο πριν τη μεγάλη στροφή, και περπατάς στο μονοπατάκι που διασχίζει το ποτάμι (συνήθως το νερό είναι λίγο εως ανύπαρκτο το καλοκαίρι). Μπορείς βέβαια και να κατρακυλήσεις από τους αμμόλοφους, που σίγουρα θα σου φανεί πιο δελεαστικό, αλλά πριν το κάνεις σκέψου την ανάβαση της επιστροφής στην καυτή άμμο!

Αη Γιώργης

Στον παραλιακό δρόμο προς Αγία Γαλήνη (δεν υπάρχει άλλη σήμανση, πέρα από μια πινακίδα που δείχνει προς μια φάρμα αλόε βέρα) θα βρεις τη στροφή που οδηγεί στην παραλία του Άη Γιώργη και την ειδυλλιακή καφετέρια-ταβέρνα του Γιώργη. Αυτό είναι πιθανώς το καλύτερο σημείο να κλείσεις τη μέρα σου, απολαμβάνοντας το ποτό σου ή το γεύμα σου αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμά και τη θέα στα Παξιμάδια (το νησάκι απέναντι!). Αν αντέχεις τη ζέστη, μπορείς να έρθεις ως εδώ περπατώντας, από ένα μονοπάτι που διασχίζει τους λόφους που χωρίζουν την παραλία από την Αγία Γαλήνη (ρώτα τους ντόπιους από πού ξεκινάει) και είναι ιδιαίτερα όμορφο την άνοιξη, όταν η κρητική φύση ανθίζει.

Αγία Γαλήνη

Μια φορά κι ένα καιρό, η Αγία Γαλήνη ήταν ένα παραδοσιακό ψαροχώρι. Μετά, το ’70 και το ’80, ήρθε η επέλαση της τουριστικής ανάπτυξης και η γραφικότητα του χωριού θάφτηκε κάτω από το τσιμέντο και τις φωτεινές πινακίδες. Παρόλα αυτά, η Αγία Γαλήνη παραμένει ένας όμορφος τουριστικός προορισμός, χάρη στην προνομιούχα θέση της. Επίσης, διαθέτει ότι μπορεί να θελήσει ο κάθε επισκέπτης: δεκάδες ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία, σούπερ μάρκετ, τουριστικά μαγαζιά και άπειρες επιλογές διαμονής. Αν δε σε ενδιαφέρει να μείνεις στην Αγία Γαλήνη, αξίζει να περάσεις έστω και για μια βόλτα στο λιμανάκι της, όπου έχει στηθεί μια υπαίθρια έκθεση με παλιές φωτογραφίες του χωριού, και πάνω στο αμφιθεατράκι, για να σταθείς δίπλα στα αγάλματα του Ίκαρου και του Δαίδαλου και να θαυμάσεις μαζί τους τη θέα. Η Αγία Γαλήνη διαθέτει μια μεγάλη οργανωμένη παραλία, αλλά αν περάσεις το γεφυράκι και το ποτάμι και περπατήσεις παραλιακά προς Κόκκινο Πύργο θα βρεις αρκετές ερημικές και όμορφες τοποθεσίες για μπάνιο. Από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης φεύγουν καραβάκια για τις γειτονικές παραλίες του Άη Γιώργη και την Πρέβελη, και κάποια πάνε ως τα Παξιμάδια και τις παραλίες των Χανίων!

Ακολούθησε το Cretans στο Google News και στο Facebook

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ